Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak se krmí koťata?

2. 1. 2020 – 10:28
0
Jak se krmí koťata? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Kočky stejně jako všichni ostatní savci svá mláďata kojí. Co ale dělat v případě, že kočka svým mladým mléko dát nemůže? 

Stejně jako všichni savci, i novorozená koťata získávají veškerou výživu z mateřského mléka. V počáteční fázi je není potřeba nijak přikrmovat, v mateřském mléku mají vše, co jejich malá tělíčka potřebují.

Jestliže matka onemocní nebo koťata z jakéhokoliv důvodu kojit nemůže, je potřeba sáhnout po náhradní výživě. V takovém případě se ale nepokoušejte všechno zvládnout sami a rozhodně se obraťte na odborníka. Veterinář vám poradí jak s výběrem náhradního mléka, tak i s frekvencí a způsobem krmení.

Pořádná dávka energie

Během prvních týdnů života se váha kotěte zdvojnásobí, až ztrojnásobí. Postupem času se rychlost růstu pomalu snižuje, trvá však až do dospělosti. Pro takové dospívání je potřeba obrovské množství energie, které není možné bez řádné výživy.

Koťata ke svému vývinu potřebují dvojnásobek, až trojnásobek energie spotřebované dospělými kočkami. A až 30 procemt této energie by mělo pocházet z proteinů. Proto se ujistěte, že krmivo, na které budou koťata, jednou přecházet je opravdu určeno pro kočičí drobotinu.

Mléko nevydrží věčně

S dokrmováním by se mělo začít už u jednoměsíčních kočiček. Obvykle se doporučuje nejdříve nabízet konzervy či kapsičky, později i suché krmivo, tedy granule. Ty mohou uždibovat v pauzách mezi kojením. Množství žrádla by se mělo postupně navyšovat na úkor mléka.

Tento postupný proces seznamování koťat s běžnou stravou je pro jejich řádné a bezproblémové odstavení velmi důležitý. Krmivem určeným pro koťata by se kočičky měly stravovat až do dosažení dospělosti, tedy do svých prvních narozenin.

Kočičí matky své ratolesti totiž většinou kojí asi do věku dvou měsíců. V tuto chvíli už by pro drobečky neměl být přechod takový šok, protože jejich strava by se už v té chvíli měla skládat z 80 až 90 procent z krmiva.

Já mám zase hlad!

Koťata by nicméně jídlo měla mít k dispozici neustále. Pokud obvykle dávají přednost kapsičkám, dejte jim do druhé misky granule, které si můžou dát kdykoliv a které se tak rychle nezkazí. Samozřejmě jim zajistěte také dostatek čerstvé vody. Pokud máte kromě koček i pejska, ujistěte se, že ke kotěcím miskám nemá přístup, snadno dosažitelnou svačinkou by totiž psík určitě nepohrdnul.

Zvědavá koťata si zpočátku budou s jídlem pravděpodobně chtít spíše hrát, než ho opravdu jíst. Většinou ale dřív, či později pochopí, že ta voňavá hračka se dá využít i k lepšímu účelům, než jen ke skotačení. Nemusíte se bát koťatům dávat ani pamlsky. Jen to nepřehánějte. Rozhodně by neměla nahrazovat kvalitní krmivo.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články