Načítání obsahu, prosím počkejte

Kýchání u koček není dobré podceňovat

11. 10. 2019 – 13:48
0
Kýchání u koček není dobré podceňovat Kýchání koček není radno podceňovat | zdroj: Pixabay

Kočky jsou v mnoha ohledech stejné jako lidé. Občas mají zvláštní chutě, trpí na proměny nálad a také se nakazí podivnými nemocemi. 

V něčem se naopak velmi lišíme. Třeba nemoci, které jsou pro lidi banální u našich kočičích kamarádů mohou značit velké potíže. To je případ i docela obyčejné rýmy.

Pokud vaše kočka jednou za čas kýchne, není nutné si hned fantazírovat kdejaké nemoci. Může jít o projev alergie, nebo třeba jen mírného podráždění dýchacích cest od prachu, nebo jídla. Jestliže se vám však zdá, že kýchání nabírá na frekvenci a intenzitě, zbystřete. Problém může být hlubší, než se zdá. Nejde ani tak o samotnou rýmu, nebezpečné jsou pro organismus kočky až druhotné infekce.

Obvyklým prostředím, kde se kočka může nakazit jsou ta, kde se vyskytuje více zvířat, zvlášť, pokud jsou v těsnějším kontaktu. Nemoc se šíří kapénkově a pomocí přenosu tělních tekutin. V prvním případě tedy sliněním a kýcháním, v tom druhém je přenosným médiem třeba společná miska, nebo hračka.

Onemocnět může ale i zvíře chované v bytě. Nakazit se může třeba na venkovní procházce. Podobně jako u lidí, kočka, která prošla fází onemocnění bez symptomů se stane nositelem. Pokud chováte koček více, mohou se nakazit mezi sebou, aniž by bylo jasné, kdo je původcem.

Kočka, která se vůbec nedostává do kontaktu s jinými zvířaty je nicméně také není úplně mimo ohrožení. Rýmu mohou vyvolat různé příčiny, ať už od chladu a průvanu, přes nedostatečnou hygienu, až po stres. Kontaminováno může být i vaše oblečení.

V naprosté většině případů si imunita s virem poradí, ohrožená jsou především zvířata, která už stůňou, nebo nemoc zrovna prodělala. Oslabenou imunitu mají také mazlíčci během chladného počasí, nebo ti, co trpí stresovými poruchami. Problémy se častěji vyskytují u starších koček a u těch, které nebyly očkovány.

Příznaky se liší podle rozsahu i původce nákazy. Nekomplikovaná rýma je častěji způsobena bakteriemi (chlamydie či mykoplazmy) a prozradí ji vodnatý sekret z nosu, slzení očí, zvýšená teplota, kýchání, únava až nechutenství. Rizikovější bývá rýma vyvolaná viry (herpes virus, kaliciviry), kterou poznáte také vysokou horečkou, hnisavým hustým sekretem z nosu a bolestivými vředy v dutině ústní či oblasti očí. Nechutenství přechází až v anorexii, může se objevit apatie a stížená pohyblivost. Tyto příznaky jsou již alarmující.

Nebezpečí kočičí rýmy spočívá v napadení organismu druhotnou (tzv. sekundární) infekcí. Infekce se tak kombinují, oslabují organismus a páchají doživotní zdravotní újmy až uhynutí kočky. Je nutná včasná návštěva veterináře, důsledná léčba a pravidelná vakcinace.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články