Načítání obsahu, prosím počkejte

Nebezpečné nemoci: 'Kočičí AIDS'

19. 9. 2019 – 6:27
0
Nebezpečné nemoci: 'Kočičí AIDS' Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Naše kočičí kamarády ohrožuje mnoho nebezpečných nemocí. Patří mezi ně i nebezpečný virus FIV, který není mezi kočkami navíc nijak vzácný. 

Pod třemi písmeny FIV se skrývá zkratka anglického Feline Immunodeficiency Virus, česky virová imunodeficience koček. Často je i mezi odborníky označována jako "kočičí AIDS". To proto, že má toto obávané onemocnění až nápadně podobný průběh a symptomy jako to, které postihuje imunitu člověka. Bohužel, i u koček jde o vleklou, ubíjející a neléčitelnou chorobu.

Pozor na boje s toulavými kočkami

Virus je přítomen v krvi a jiných tělních tekutinách nakažených zvířat a k přenosu na zdravou kočičku dochází kousnutím. Přenos při pohlavním styku je mnohem méně pravděpodobný. Existují však i časté případy nakažení koťat při sání mléka, nebo přenosu během březosti z matky na plod. Mimo organismus zvířete virus přežije maximálně pár minut.

Pokud má vaše kočka volnější životní režim a může se pohybovat sama venku, dávejte si pozor na časté bojůvky o teritorium, kterým kočka oddává. Nákaza FIV je přítomná u zvířat po celém světě a v ČR je nakažených asi 5,8 procenta celkové populace. Téměř v polovině případů jde přitom o nekastrované kocoury potulující se venku.

Příznaky a průběh nemoci

Symptomy nakažení virem se projeví až po několika týdnech. Organismus kočky začne vykazovat příznaky akutní infekce. Kočička je malátná, apatická, nemá chuť jíst, má zvýšenou teplotu, nebo přímo horečku. Mohou se dostavit trávicí problémy, zvětšené uzliny, dojde ke krvácení z dásní.

Naprostá většina příznaků ale během několika dnů až týdnů odezní. V tu chvíli si organismus vytvoří protilátky, vir ale zůstává přítomen. Zvíře se stává nositelem a může nakazit jiné kočky. V tomto stádiu, které může trvat klidně čtyři až šest let, se kočka zdá být naprosto  zdravá a přítomnost nemoci odhalí pouze krevní testy.

Až po letech se projeví poslední, terminální stádium nemoci. To nabírá rychlý spád ve chvíli, kdy se u organismu rozvine syndrom selhání imunity. Kočka ztratí chuť k jídlu, začne velmi rychle hubnout. K předchozím symptomům se přidají časté infekce dýchacích cest a záněty kůže.

Objeví se lymfomy, často i leukémie, dochází k poškození nervového systému. Toto poslední stádium trvá zřídkakdy déle, než pár měsíců. Je zajímavé, že u mnoha nakažených koček na poslední stádium ani nedojde. Pokud se zvíře nakazí v dospělosti, často zemře dříve z jiných příčin.

Naděje do budoucna nejen v kočičím světě

Ačkoliv je FIV neléčitelné, existuje proti němu očkování. Bohužel, je zatím k dispozici pouze na trhu v USA a nebyla u něj plně prokázána účinnost. Takže se s jeho rozšířením i u nás nedá v blízké době počítat. Krevní testy jsou sice schopné odhalit přítomnost viru, ale s ochranou našich mazlíčků zase nepomohou. Doporučuje se nicméně nechat kočku testovat po každé nemoci.

Zajímavé je, že existují výzkumy, které dávají do souvislosti lidský virus HIV a kočičí FIV. Oba viry jsou si typově tak podobné, že jeden slouží jako modelový příklad ve výzkumu toho druhého. Jde o další ukázku toho, jak moc je úděl kočičí propletený s tím naším, lidským.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články