Načítání obsahu, prosím počkejte

Praktické rady pro cestování s mazlíčkem

Praktické rady pro cestování s mazlíčkem zdroj: Pixabay

Chystáte se vyjet na zahraniční výlet nebo dovolenou i s vaším čtyřnohým kamarádem? Cestování se psem nebo jiným zvířecím miláčkem má svá specifika. Abyste na nic nezapomněli a dovolenou si opravdu užili, připravili jsme pro vás článek s praktickými radami.

Chraňte pojištěním sebe i mazlíčka
Ještě než se vydáte na cestu, nezapomeňte se chránit cestovním pojištěním. To za vás pokryje mnohdy vysoké výlohy za lékařskou péči v případě zranění nebo nemoci. Pojistku doporučujeme sjednat i pro vašeho chlupatého člena rodiny. Pak už stačí jen zajistit dostatek místních peněz (zde najdete převod měn) a zabalit vše potřebné pro vás a zejména vašeho miláčka včetně dostatku krmiva, pamlsků, vodítka, pelíšku a oblíbených hraček.

Ověřte si, zda váš miláček nebude vadit majiteli ubytování
Nejspíše jste na to mysleli při rezervaci pobytu, ale vždy si musíte být jisti, že je vaše zvíře v ubytování vítáno. Některé hotely nechtějí psy a další zvířata ubytovávat z několika důvodů – ostatní hosté mohou být alergičtí na chlupy či se majitel bojí, že zvíře pokoj znečistí nebo bude ostatní obtěžovat hlukem. Proto je důležité si podmínky pobytu se zvířetem předem ověřit.

I pes musí mít pas
Pokud budete cestovat v rámci EU, nechte si od veterináře vystavit evropský cestovní pas pro zvířata. Jsou v něm mimo jiné informace o očkování a registraci. Zároveň musí být zvíře očipováno nebo mít čitelné tetování. Povinné je také očkování proti vzteklině a odčervení.

Chcete-li se zvířetem vyjet do země, která nespadá do EU a Evropského hospodářského prostoru, budete muset dodržet místní pokyny. Jejich přehled naleznete na webových stránkách Státní veterinární správy. Za drobný poplatek pak získáte povolení k vyvezení zvířete ze země.

Doprava může zvíře stresovat
Nejjistější je doprava vlastním autem. Kamaráda budete mít stále na očích a můžete cestu přizpůsobit jeho potřebám. Až dojedete do cíle, neotvírejte dveře auta bez předchozího připnutí pejska na vodítko. Na neznámém místě by se mohl snadno leknout a utéct. Raději jej vezměte na krátkou procházku po okolí vašeho momentálního domova, ať se seznámí s novým prostředím a pachy.

Pokud poletíte letadlem, nejspíš budete muset umístit psa do zavazadlového prostoru letadla. U malých zvířat však mohou dopravci udělat výjimku a vyjít vám vstříc. V takovém případě může zvíře cestovat s vámi v prostoru pro lidské cestující, avšak vždy v uzavřené schránce.

Závěrečné tipy pro krizové situace
Máme pro vás ještě dva tipy na závěr. Najděte si nejbližšího veterináře v místě pobytu a uložte si jeho adresu a telefon do mobilu. Kdybyste potřebovali veterinární pomoc, budete hned vědět, kam se obrátit. Pejskovi také připevněte na obojek vaše jméno, telefonní číslo s předvolbou a adresu hotelu, kde bydlíte.

Tagy:  inzerce
Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články