Načítání obsahu, prosím počkejte

Pláč místo spánku?

12. 10. 2021 – 9:43
0
Pláč místo spánku? zdroj: Tisková zpráva

Začalo mít vaše dítě potíže se spánkem, je plačtivé, nechutná mu jídlo a často se drbe na konečníku? Varovné signály ukazují na nejčastější parazitární infekci enterobiózu, kterou každý zná jako roupy. Výhradně lidský problém postihne nejčastěji děti, ale mohou se s nimi nakazit celé rodiny, tedy i dospělí.

Parazit roup dětský je bílý vřetenovitý červ dlouhý kolem 10 milimetrů, který se nakaženému usadí ve střevě, kde se živí epitelem a bakteriemi. Samičky nejčastěji v noci putují k řitnímu otvoru, kde kladou vajíčka. Ta ke svému životu potřebují kyslík. Vylíhlé larvy se vracejí střevem zpět. Právě nakladená vajíčka způsobují svědění, které dětem znemožňuje spánek. K nákaze dochází nedostatečnou hygienou rukou a dotykem s řitním otvorem nebo zprostředkovaně přenosem z hračky či ložního prádla, ručníků i prachem z jiné osoby.

Příznaky, které varují
Plačtivost, škrabání zadečku, noční pomočování, únava, bolesti hlavy, někdy i teplota, nadmuté bříško a celková nepohoda. Příznaky, které by vás měly jasně varovat a dovést k dětskému lékaři. Buď je onemocnění v rozvinuté fázi, kdy najdete sami červy ve stolici nebo lékař provede vyšetření Grahamovou metodou, kdy se na konečník otiskne průhledná lepicí páska, na niž se zachytí vajíčka. U dospělých členů rodiny se obvykle provádí odběr skleněnou Schueffnerovou odběrovou tyčinkou. Odběr vajíček je ideální po ránu, kdy je jich výskyt kolem řitního otvoru nejvyšší.

Hygiena, ale i světlo, chlad a zelenina
Roupi se léčí léky s odčervovací funkcí, které doporučí lékař. Součástí léčby jsou hygienická opatření a úprava jídelníčku všech členů domácnosti. Časté mytí rukou, zastřihování nehtů na-krátko, důsledná snaha nekousat si nehty a nedotýkat se konečníku je náročný úkol především u nejmenších pacientů. Je potřeba často měnit ložní prádlo, ručníky, oblečení. Vše důkladně prát na vysoké teploty a žehlit. Totéž platí o vysávání bytu, vytírání a utírání prachu, aby se parazité nešířili. Zásadní je dezinfekce toalety, umyvadla, klávesnice a předmětů, kterých se často dotýkají všichni členové domácnosti. Roupi nemají rádi chlad a světlo, je dobré místnosti často větrat a pouštět hodně denního světla. Do jídelníčku zařaďte hodně zelené listové zeleniny, mrkev, česnek, kyselé zelí a celozrnné obiloviny. Naopak snižte příjem bílého rafinovaného cukru, který roupi potřebují v životu. Inkubační doba onemocnění jsou dva týdny, nepolevte s dodržováním pravidel předčasně, při nedoléčené infekci se mohou objevit záněty močového měchýře, vzácně i ledvin. A to rozhodně nestojí za to. O probdělých nocích nemluvě.

Tip: Znáte službu Lékař online 24/7, díky které máte online ordinaci neustále po ruce? S EUC se můžete s lékaři spojit kdykoliv z pohodlí domova.

Tagy:  inzerce
Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články