Načítání obsahu, prosím počkejte

Evropská komise navrhla nová pravidla, jak zlepšit životní podmínky zvířat

9. 12. 2023 – 11:59
0
Evropská komise navrhla nová pravidla, jak zlepšit životní podmínky zvířat Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Evropská komise nabídla nová pravidla, jak zlepšit životní podmínky zvířat. Soubor návrhů obsahuje revizi současných pravidel pro přepravu zvířat, ale rovněž vůbec poprvé přichází i s legislativním návrhem, který má za cíl omezit ilegální trh se zájmovými zvířaty, konkrétně pokud jde o psy a kočky. Opatření jsou namířena zejména proti takzvaným množírnám.

„Nová pravidla pro životní podmínky zvířat a dohledatelnost psů a koček poprvé stanoví jednotné standardy pro chov a manipulaci se psy a kočkami v množírnách, zverimexech a útulcích,“ uvedla Evropská komise. Snaha o zvýšení dohledatelnosti prodávaných psů a koček souvisí zejména s problematickým zjišťováním původu u zvířat, které jsou prodávány z nelegálních zařízení. Proto dojde k úpravě pravidel pro jejich čipování v komerčních chovech před prodejem. Ze strany státní zprávy pak bude v dalším kroku potřeba zavést databázi pro shromažďování dat o čipovaných zvířatech, následně budou tyto databáze propojeny napříč Evropskou unií.

Stávající pravidla pro přepravu zvířat jsou stará již 20 let a neodrážejí současnou realitu ani nejnovější vědecké poznatky. Dnešní návrh proto podle EK přináší zlepšení v klíčových oblastech, která jsou zásadní pro zajištění dobrých životních podmínek pro zvířata v přepravě.

Lepší podmínky během přepravy

„Časy přepravy se zkrátí a při dlouhých cestách musí být zvířata vyložena, aby si mohla odpočinout, mohla být nakrmena a napojena. Zvláštní pravidla se budou vztahovat na jateční zvířata a zranitelná zvířata, jako jsou neodstavená telata a zvířata březí,“ uvedla komise. Přeprava v extrémních teplotách bude podléhat přísným podmínkám, včetně omezení přepravy pouze na noc v době, kdy teploty překročí 30 stupňů.

„Více než 80 procent občanů EU si přeje lepší ochranu zvířat. Dnes navrhujeme velmi důležitý balíček pravidel, který zajišťuje lepší životní podmínky zvířat během přepravy. Čas přepravy, prostor, ve kterém se přeprava uskutečňuje, i teplota, za které přeprava probíhá, budou přizpůsobeny tak, aby se zvířata cítila dobře,“ řekl k návrhům místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. „Způsob, jakým zacházíme s přírodou, včetně zvířat, hodně vypovídá o tom, jací jsme lidé. Těší mě tedy, že dnes děláme pokrok v zajištění dobrých životních podmínek pro zvířata,“ dodal.

Podmínky chovu a prodeje

Asi 44 procent domácností v EU chová zvířecího mazlíčka, poznamenala Evropská komise. Obchod se psy a kočkami v posledních letech značně vzrostl a jeho roční hodnota činí 1,3 miliardy eur (31,7 miliardy Kč). Životní podmínky zvířat při profesionálním chovu se ale v jednotlivých členských státech liší a často se objevují informace o špatném zacházení. Rovněž prudce vzrostl nelegální obchod se psy a kočkami, k čemuž přispěl rostoucí internetový trh, který nyní představuje 60 procent veškerého prodeje psů a koček v Evropské unii.

„Psi a kočky jsou nejlepší přátelé člověka, a proto si zaslouží, abychom o ně pečovali. Sama jsem odchovala několik koček, teď mám v Třebíči jednu černobílou. Nová legislativa se ale netýká domácích mazlíčků, kteří vrní doma na gauči. Nikomu nenařizujeme, jak se starat o svoji kočku nebo psa, to chci zdůraznit,“ uvedla pro české novináře v Bruselu místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

„Nové předpisy se dotknou především chovatelů v množírnách, podmínek při prodeji zvířat online i ve specializovaných obchodech a o něco mírnější pravidla chceme i pro zvířecí útulky. Jde nám hlavně o to, aby zvířata nebyla týraná a měla důstojné podmínky k životu i rozmnožování. A víme, že to chce i většina lidí v Evropě,“ dodala Jourová.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články