Načítání obsahu, prosím počkejte

Vémolovo nelegálně chované tygře půjde do záchranného centra. Odborníci rozhodnutí kvitují

5. 12. 2023 – 8:51
0
Vémolovo nelegálně chované tygře půjde do záchranného centra. Odborníci rozhodnutí kvitují Karlos Vémola | zdroj: CNC / David Kundrát / CNC / Profimedia

Odborníci ze zoologických zahrad podporují rozhodnutí ministerstva životního prostředí odebrat zápasníkovi Karlu Vémolovi nelegálně chovaného bílého tygra a poslat ho do záchranného centra v Německu. Zvíře podle nich žilo v neschválených a pro tento druh naprosto neodpovídajících podmínkách. Experti z Unie českých a slovenských zoologických zahrad to uvedli ve společném stanovisku.

Vémola podle médií nelegálně choval dvě mláďata bílého tygra. Policie ho stíhala pro neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy, v létě ale podle serveru iDnes.cz státní zástupce stíhání podmíněně zastavil. Zápasník musel zaplatit 200 tisíc korun na pomoc obětem trestných činů. I poté si jedno ze zvířat ponechal.

Podle CNN Prima News ministerstvo životního prostředí nyní rozhodlo, že Vémola musí vydat tygra úřadům. Zvíře bude podle rozhodnutí převezeno do záchranného centra v Německu. Zápasník totiž nemá potřebné dokumenty o původu zvířete. Vémola proti odvozu bílého tygra v médiích protestoval. Chtěl, aby byl umístěn alespoň v některém zařízení v Česku.

„Uměle odchovaný jedinec nemá přirozené sociální návyky svého druhu a v lepším případě stráví osamělý život, protože v dospělosti se stává pro svého páníčka nebezpečným. Je statisticky dokázáno, že v takových podmínkách se velké šelmy dožívají polovičního věku než ve standardních expozicích a s kvalitní péčí v zoologických zahradách,“ uvedl ve stanovisku ředitel Zoo Liberec David Nejedlo. Centrum v Německu má podle odborníků zkušenosti s tím, jak nevhodné návyky zvířat alespoň částečně napravit.

České zoologické zahrady podle stanoviska v minulosti již se státní správou spolupracovaly v případech odebírání nelegálně držených zvířat a v případě volné kapacity je ve svých zařízení dočasně umístily. „Zoologické zahrady ale z kapacitních důvodů nemohou suplovat funkci záchranných stanic,“ uvedl ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články