Načítání obsahu, prosím počkejte

Co kočka nesmí nikdy ochutnat?

11. 9. 2019 – 13:05
0
Co kočka nesmí nikdy ochutnat? Na některých věcech si kočky opravdu nepošmáknou | zdroj: Pixabay

Zatímco některé delikatesy si kočka tuze užije, jiné jí mohou stát i život. Co by tedy kočka nikdy neměla ochutnat? 

Avokádo 

Stejně jako pro psy je i pro kočky toto módní ovoce velice problematické. Obsahuje totiž persin, který u vyvolává dušnost a zvracení. Pokud si rádi dopřejete domácí, avo-toust, dejte pozor, ať po vás kočka "nedojede" zbytky. 

Čokoláda

V sladké pochoutce je pro kočky nebezpečná látka zvaná theobromin. Po jeho požití kočky zvrací a trpí průjmy či srdeční arytmií. Smrt v rámci těžké otravy nastává zpravidla v důsledku srdečního a respiračního selhání. Kočky však často postihují "jen" lehčí otravy, projevující se vedle průjmů a zvracení i hyperaktivitou a velkou žízní. I to je však vážný zásah do zdravotního stavu zvířete. 

Množství theobrominu stoupá úměrně s obsahem kakaa v čokoládových výrobcích. Nejproblematičtější je tedy tmavá čokoláda. 

Hrozinky i ořechy

Hroznové víno a hrozinky obsahují neznámý toxin, který kočkám poškozuje ledviny. U koček se otrava projevuje opět průjmem a zvracením - a v těžkých případech dokonce selháním ledvin. 

Též toxin z makadamových ořechů je pro kočky nebezpečný. Poškozuje jejich svaly i trávicí a nervový systém. 

Kočka vskutku nepije 

Ačkoliv nabízet alkohol kočce asi napadne málokoho, je třeba zdůraznit, že kočky by opravdu měly zůstat abstinenty. Panák alkoholu či malé pivo obsahují dávku etanolu, která kočce způsobí smrtelnou otravu, jen to fikne. 

Etanol je obsažen i v kynutém těstě, takže pozor až se pustíte do pečení a kočka se vám bude motat kolem nohou. I v tomto případě hrozí otrava etanolem, těsto navíc kočkám nafukuje střeva, což je velice bolestivé. 

Nebezpečné cukroví 

Do kočičího žaludku nepatří ani cukrovinky. Do nich se přidává sladidlo xylitol, které kočkám poškozuje játra a může způsobit i hypoglykemický šok. Raději tedy kočku odměňte bezpečným kočičím pamlskem. 

Zrádná zelenina 

Velice nepříjemné důsledky má pro kočku i to, když si "pošmákne" na česneku, cibuli či šalotce. Takové menu může vést k anémii, byť potíže zpravidla způsobuje až po požití větší porce. Kočka by se také neměla pást na truhlíku s pažitkou - tráva pro kočky jí udělá lepší službu. 

 

 

 

Zdroje:  http://zverolekarka.com , https://www.moje-kocka.cz

Nejnovější články