Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak pečovat o kočku po kastraci

31. 8. 2019 – 19:14
0
Jak pečovat o kočku po kastraci Kočka se rychle zotaví, pozorná péče je však zpočátku nezbytná | zdroj: Profimedia

Kastrace pro kočku, která není určena k chovu, bývá veskrze prospěšný zákrok. Lze jím předejít řadě zdravotních problémů. Jak však pečovat o čerstvě vykastrovanou kočičí dámu či kocoura? 

Kastraci by měla podstoupit zvířata, která jsou už pohlavně dospělá. Indicií pohlavní dospělosti bývá první mrouskání. 

Mnozí kočky a kocouři jsou tak kastrováni už před prvním rokem věku, na druhou stranu není dobré hnát mazlíčky "pod nůž" příliš brzy. Brzká kastrace může u kocourů vést například k urologickým problémům. 

Před zákrokem kočky a kocoury dopravte na preventivní prohlídku. Veterinář jednak zkontroluje, zda se se na pohlavních orgánech nevyskytují anomálie, které by zkomplikovaly běžnou podobu zákroku, zároveň ale zvíře i pečlivě vyšetří. V případě některých dosud neodhalených zdravotních problémů totiž může anestézie ohrozit život vašeho mazlíčka. Pokud je ale všechno v pořádku, rovnou si většinou domluvíte termín operace.  

Definitivní konec mrouskání 

Kočce veterinář během ambulantního zákroku odstraní oba vaječníky, pacientka pak už nikdy nemůže mít koťata a takzvaně "nemrouská". 

Po zákroku veterinář mnohdy předá majitelům kočku, která se teprve postupně probouzí z narkózy, při přenosu v přepravce tedy buďte opatrní. Dbejte na to, aby kočka ležela s nataženým krkem i hlavou a především měla volné dýchací cesty. V žádném případě tak není vhodné přenášet kočku v náruči, dýchací cesty se v této poloze mohou "skřípnout". 

Doma kočku uložte na koberec nebo podlahu. Postel ani křeslo nepatří mezi vhodné pelechy k rekonvalescenci - probouzející se, zmatená kočka by mohla spadnout. A po zákroku je i pád z malé výšky velmi nebezpečný. 

Zároveň nechte, opět kvůli průchodnosti dýchacích cest, ležet kočku na boku a zkontrolujte jazyk, aby nezapadl. Pokud se o něj kočka i ve spánku "přetahuje", dokazuje to, že jazyk již podvědomě kontroluje. 

Otázku jídla a pití si kočka pak zpravidla ošéfuje sama. Pít začne mnohdy již krátce po operaci, chuť k jídlu však může přijít později. 

Je také normální, když se zvíře při prvním pooperačním kontaktu s potravou pozvrací. Pokud se však problém opakuje, poraďte se s veterinářem - ten může pacientce pomoci třeba injekcí s výživou. Je nutné nedopustit, aby kočka příliš zeslábla a vyhladověla. Mohlo by to pro ni být fatální.

Co se složení potravy týče, nemá kočka, která jídlo přijímá bez potíží, žádné zvláštní omezení oproti svému dřívějšímu každodennímu menu. 

Ať se rána neinfikuje 

Rána po operaci se běžně nechává nekrytá. Změna však nastává, pokud si ji kočka líže. Hrozí totiž, že se rána infikuje a zanítí. Kočky pak zpravidla na pár dní vyfasují obleček z prodyšného materiálu, který zpravidla okamžitě prudce nenávidí. 

533738_10200576849759212_1420838176_n Někdy není zbytí a neobejde se to bez zdravotního outfitu | zdroj: Vlastní foto autora

I v případě této drobné komplikace se však kočky v naprosté většině případu do několika dnů též výtečně zotaví.

U kocourů pak bývá rekonvalescence ještě jednodušší a rychlejší. Jen v případě, že ránu nenechají na pokoji, dostanou od veterináře i oni výstřední doplněk - kornout kolem krku. Většina kocourů si ale po podvázání semenných provazců a odstranění varlat malé kastrační ranky vůbec nevšímá. 

 

 

 

 

Zdroje:  Vlastní , radaveterinare.cz , veterina-ledec.cz , https://www.moje-kocka.cz

Nejnovější články