Načítání obsahu, prosím počkejte

I zvířata mohou trpět depresemi. Jak je poznat?

9. 8. 2019 – 10:45
0
I zvířata mohou trpět depresemi. Jak je poznat? Dokonce ani kočkám se deprese nevyhýbají. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Deprese a melancholie není výsadou jen lidí. Nejen, že zvířata mohou trpět poruchami a nemocemi ducha, ale dokonce mohou tyto nemoci mít až klinické příznaky. Klinickými depresemi často trpí například zvířata v zoo, nevyhýbají se ale ani domácím mazlíčkům.

To, co víme o psychice zvířat, se vztahuje především na savce, kočky a psi nevyjímaje. Určité druhy koček jsou například náchylnější na stres víc, než jiné. Některé typy psů velmi špatně snášejí stěhování a změnu prostředí. Jiné trpí bez sociálního kontaktu.

Často si neuvědomujeme, že velké události v našem vlastním životě neprožíváme jen my, ale s námi i naši němí přátelé. Když je zvířátko nuceno opustit svou rutinu a to, co má rádo, strádá.

A protože psi a kočky jsou se svou vysokou inteligencí na změny náchylnější než lidé, je dobré se před každou plánovanou změnou zamyslet nad tím, jak moc se dotkne života vašeho němého přítele. Pokud je změna nevyhnutelná, snažte se její dopad na jeho životní styl co nejvíce omezit.

Poznat, jestli zvíře trpí depresí, je velmi obtížné i pro odborníka. Platí ale, že u psů jsou příznaky viditelnější, než u koček. Jiná zvířata nedávají problémy znát vůbec a tak je podchycení problému náročné. A to, i když znáte charakter a chování svého miláčka dokonale. Snažte se naučit rozpoznat určité symptomy:

  • Zvíře ztratilo chuť k jídlu, nejí vůbec, nebo se naopak přecpává. Miska je dobrý indikátor. Pokud zvíře nejí a neprokazuje známky fyzické nemoci, může být důvod psychický. Zkuste dát misku na jiné místo a vyzkoušejte, jestli je výsledek stejný.
  • Zvíře ztratilo zájem o okolí. Váš psík už neprojevuje nadšení, když jdete na vycházku a kočka se schovává a nevyhledává kontakt s nikým a ničím v okolí. Zkuste mazlíčkovi pořídit novou hračku, nebo zařídit jiné rozptýlení.
  • Zvíře spí mnohem déle a častěji, než dřív. Také únava může být projevem nemoci. Pokud trvá déle a zdá se, že je dlouhý spánek mimo obvyklou rutinu zvířete, může jít o hlubší problém.
  • Zvíře projevuje obsesivní chování. Stejně jako u lidí platí i u zvířat, že čeho je moc, toho je příliš. Například pes může působit nervózně a neustále si kousat nohu nebo vrčet na holou zeď. Kočka si může lízat kožíšek tak moc, až si téměř vytrhává chlupy.
  • Zvíře se nedrží své rutiny. V podstatě jde o opak předchozího. Pes se nechová jako pes a kočka jako kočka. Psík nemá zájem věnovat se během procházky pachům, ani jiným psům, kočka zanedbává svůj zevnějšek a nečistí se.
  • Zvíře je agresivní. Nejjasnější projev problémů. Pokud je vaše mírumilovné zvíře najednou agresivní, zvažte důvod, proč tomu tak může být. 

Psychické problémy mají často hlubší kořeny, než ty fyzické. Nejlepším řešením je navštívit veterináře, který může zvířeti nasadit antidepresiva. Často situaci můžete řešit i vy. Snažte se s mazlíčkem více socializovat a pečovat o něj. Sledujte, kdy chce mít chvilku pro sebe a dopřejte mu ji. Mějte na paměti, že až bude úzko vám, věnuje vám stejnou míru péče i on.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články