Načítání obsahu, prosím počkejte

Mýty, které škodí: Neničte psům život pro nic za nic

26. 7. 2019 – 8:59
0
Mýty, které škodí: Neničte psům život pro nic za nic Blechy jsou nebezpečnější, než si myslí řada lidí. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Jsou mýty, které ne a ne zmizet. A trápí psy i jejich majitele. Jaké nejčastější nepravdy ohledně zdraví psích parťáků stále kolují světem?

Strašák jménem suchý čumák

Občas se lidé děsí, že pokud pes nemá "klasicky" vlhký čumák, je určitě nemocný. Nemusí to být pravda. Psi si sice čumák olizují, aby lépe analyzovali pachy, ale pokud tak nečiní neustále, nic moc se neděje.

Suchý čumák je totiž zpravidla odrazem okolního prostředí. Během dne se tudíž vlhkost čumáku mění a pokud je sušší, zvíře si třeba jen poleželo ve vytopené místnosti nebo se vyhřívalo venku.

Pokud je však čenich poraněný, rozpraskaný nebo z něj vytéká hlen, zbystřete. To už značí problém a brzkou cestu na veterinu.

Bez štěňat to nejde

Názor, který je nesmírně hluboce zakořeněn – bohužel. Jeho zastánci argumentují často tím, že porod fenám sníží riziko nádoru mléčných žláz a dělohy, nebo se vyhnou falešné březosti. Veterináři mluví jinak.

Upozorňují, že právě kastrace po prvním hárání riziko nádorů výrazně sníží, stejně tak jako falešnou březost. Navíc množit psi "nadivoko" není rozumné, a to ani v rámci stejného plemene. Jednak si psi mimo oficiální chovné stanice mohou nést nepěkné znaky do budoucích pokolení a kromě toho v útulcích stále končí mnoho nechtěných štěňat – v lepším případě. V tom horším umírají na dně potoků a popelnic.

Kastrace spasí všechno

A u kastrace ještě chvíli zůstaneme. Zatímco někdo ji pro psa zcela odmítá, jiní lidé mívají někdy velmi nereálná očekávání.

Například to, že pomůže psovi s problematickou povahu. Velký omyl! Odstranění varlat sice sníží hladinu testosteronu a pokud byl problém v tomto ohledu, může se agresivní pes trochu uklidnit. Pokud však agresivní chování pramení ze špatné výchovy, bude operace zbytečná. Kastrace sice ovlivňuje povahu, z ostrého, nervózního psa trpícího nedostatkem péče však pohodáře neudělá.

Jen ať se líže

Psí sliny sice mají hojivý účinek, přesto není dobré nechat zvířata, aby si olizovala rány po operaci nebo zranění. Vedle prospěšných látek je v tlamě psů i řada dalších mikroorganismů, které zdaleka nejsou tak prospěšné a mohou v hojící se tkáni napáchat řádnou paseku. Tento typ kontaktu je třeba, alespoň po určitý čas, eliminovat. Nikdo nechce, aby se psí kamarádi trápili a léčili déle, než je nutné.

Blechy nejsou žádná hrůza

Stále existují "chovatelé", kteří si myslí, že blechy jejich psovi zas až tak neuškodí. Jenže tyto miniaturní odolné potvory jednak dělají svým hostitelům ze života peklo a též mohou vesele šířit řadu nemocí – například tasemnici psí.

Na člověka je pak přenosná třeba škrkavka, další pořádně nepříjemný parazit. Přinést si domů blechy je přitom tuze snadné, stačí když si pes na procházce "potyká" se zablešeným kamarádem. Zato zbavit se jich je dřina, která se prodraží. A ano, blechy psí (a kočičí) lezou i na člověka. Prevenci zdar!

Zdroje:  Vlastní , veterinapruhonice.cz

Nejnovější články