Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč je obezita psů škodlivá a co s ní?

11. 9. 2020 – 21:31
0
Proč je obezita psů škodlivá a co s ní? Otylí hafani se zbytečně trápí... | zdroj: Pixabay

Epidemie obezity řádí nejen mezi lidmi, ale bohužel i mezi jejich mazlíčky. Tloušťka je přitom závažný problém, který může psovi velice znepříjemnit i zkrátit život. 

Dle průzkumů má v současnosti problémy s nadváhou až 30 procent psů. Nejčastější příčinou tloušťky bývají zpravidla ti, kteří se mají o kondici hafana starat - páníčci.

Stejně jako u lidí vede i u zvířat cesta k nadváze skrze nepoměr mezi kalorickým příjmem a výdejem a kořeny problému kromě příliš velkých porcí krmiva mnohdy tkví i v něčem tak "nevinném", jako je odměňování psa pamlsky. Máte přehled kolik dobrot denně pes spase? A hlavně - jakých?

Zvlášť sladké a tučné laskominy jako piškoty svědčí růstu tukových polštářů. Někdy však může být příčinou nadbytečných kilogramů i onemocnění - nejčastěji endokrinologické. S přibývajícím věkem psa se také zpomaluje jeho metabolismus, i to je dobré mít na paměti. 

Jak poznat, že je pes opravdu tlustý? Dle vrchních pater takzvaného body condition score je u obézního psa obtížné, nebo dokonce nemožné, nahmatat žebra, pes má zřetelné tukové zásoby v bederní oblasti a u kořene ocasu, v horších případech i rozšířené břicho, zato nezřetelný či jen obtížně pozorovatelný pas. Opravdu hodně vypasení psi pak mají tučný i krk a končetiny. 

Následky mohou být hrozné. Obezita zatěžuje kardiovaskulární systém psa, což ústí v horší prokrvení a hrozbu poškození a dysfunkce orgánů - například jater či slinivky, zvíře také těžce dýchá. Trpí i pohybový aparát, neboť tloušťka ničí klouby a chrupavky a vede k artritidě.

english-bulldog-1860008_1920 Tloušťka psí náladě nesvědčí | zdroj: Pixabay

Roste riziko cukrovky i vzniku nádorů. Obézní zvířata také často méně dbají na péči o svou srst, což vede k problémům s kůží. Dalším strašákem je neplodnost. Psi mívají horší životnost spermií, fenky potíže se zabřeznutím. Kvalita živobytí psího parťáka tedy letí dramaticky dolů. 

Jak z toho ven? 

Pokud zjistíte, že je váš pes tlustý, na nic nečekejte a začněte jednat - ovšem z rozumem. Naprosto zapovězené kroky při redukci váhy u psů jsou: 

  • Nechat psa hladovět
  • Dělat rychlé a razantní změny v pohybových aktivitách
  • Nutit psa do pohybu, který mu působí problémy
  • Být na psa zlý a hrubý 

Naopak je třeba podávat kvalitní krmivo, raději granule kvůli přehlednému odměřování, a rozhodně je žádoucí poradit se s veterinářem, který napíše vhodnou veterinární dietu. Během odtučňovací procedury také vyměňte odměňování pamlsky za uznání pochvalou, nebo například hračkou. 

Co se pohybu týče, u zdravých psů je nejjednodušší postupné prodlužování procházek. Vhodné je i plavání. 

Pravidelně také kontrolujte váhu psa a dohlédněte na to, aby měl pes neustálý přístup k čerstvé vodě. Stejně jako u lidí je i při hubnutí psů důležitý pitný režim. Ovšem v případě, že za nadbytečná kila u psa může nemoc, je nutné řešit s veterinářem právě její léčení. 

V případě "obyčejného" hubnutí vám za trpělivost a důslednost bude odměnou jak úbytek váhy psího parťáka, tak i - a to je nejdůležitější - jeho lepší kondice a nálada. Neboť kila navíc zatěžují nejen tělo, ale i mysl. 

Zdroje:  Vlastní , mazliccivpohybu.cz , spokojenypes.cz , http://www.veterinapruhonice.cz

Nejnovější články