Načítání obsahu, prosím počkejte

Netrapte své morče! Toto jsou nejčastější chyby chovatelů

31. 7. 2019 – 15:27
0
Netrapte své morče! Toto jsou nejčastější chyby chovatelů Morčata nejsou na chov nijak náročná, přesto toho lze dost zkazit. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Morče není příliš náročné zvíře. I jemu však lze nepěkně, a hlavně zbytečně ublížit. Na co si dávat pozor při péči o toto zvířátko?

Není klec jako klec

A není hlodavec jako hlodavec. Morče není křeček a pokud volíte "vyšší ligu", kupte také větší klec – hlavně do šířky. Nechcete přece, aby se domácí mazlík omezoval v pohybu a byl z toho smutný. Tísnit morčátko v mini kleci je prostě zbytečné a kruté trápení.

Morče nepotřebuje lásku!

Pokud si někdo chce pořídit morče v domnění, že na rozdíl od psa potřebuje minimum pozornosti, měl by se na kup morčecího parťáka raději vykašlat. I tato zvířata touží po kontaktu a rozptýlení. Hračky morče na nějakou dobu zabaví, člověka však nenahradí. A pokud morče upadne do deprese, může se to hrozivě odrazit i na jeho fyzickém zdravotním stavu…

Je jedno, v čem se vyválí?

Vůbec! Zainvestujte do kvalitní podestýlky. Nekvalitní piliny mohou morčatům působit trable s dýcháním. Zato v dobré podestýlce si budou lebedit.

Škodlivá bašta

Morče neodbudete. Potřebují kvalitní, vyváženou stravu, která by měla obsahovat jak seno, tak i vhodné druhy zeleniny, dostatečnou dávku vitaminu C i v podobě potravinových doplňků a kvalitní krmnou směs určenou přímo pro morčata, nikoliv pro králíky či potkany.

To, co by se na jídelníčku morčat naopak nikdy objevit nemělo, jsou brambory, česnek, pór, exotické ovoce, ředkvičky a řada dalších potravin. Jako u každého zvířete je prostě třeba před pořízením dobře nastudovat, čím mu naplníte žaludek, neboť v případě chyb mohou být následky fatální.

Nedbáte na vodu

Vhodný pokrm je třeba i dobře zapít. Proto se starejte o to, aby mělo morče stále dostatek vody. Pitný režim je pro něj velice důležitý. Je lepší, pokud morče pije z pítka, neboť u misky, zvlášť příliš lehké, hrozí riziko, že si ji v zápalu hry převrhne a bude v mokru a zároveň na suchu.

Navíc ani lidé nemají rádi, pokud jim jídlo neklouže do krku.

Zdroje:  Vlastní , morčatologie.cz , labet.cz

Nejnovější články