Načítání obsahu, prosím počkejte

Mazlíčci a horko: Jak jim pomoct zvládnout léto

18. 7. 2019 – 18:37
0
Mazlíčci a horko: Jak jim pomoct zvládnout léto V horkých dnech nezapomínejte na pitný režim ani vašich mazlíčků. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Horké léto je velkou zátěží dokonce pro organismus bezsrstého člověka. Můžeme si jen domýšlet, jak se v pekelně horkém počasí cítí zvíře požehnané huňatým kožíškem. Pojďme si projít několik zásad o tom, jak se během horkých letních dnů starat o naše mazlíčky. Víte například, kolik vody by měla během dne vypít dospělá kočka?

Rad o tom, jak svého mazlíčka během léta napájet, jste už možná četli hodně. Dehydratace je ale stále největším problémem zvířat v horkém počasí.

Nikoho nepřekvapí, že psi a kočky, jejichž metabolismus je podobný, potřebují pokud možno odstátou vodu. Její množství závisí na druhu a hmotnosti zvířete. Pes vyžaduje až 120 ml vody na kilo své váhy denně, kočka si pak vystačí s jedním pořádným hrnkem. To platí u dospělých zvířat. Potřeba vody štěněte je až 125 ml každé dvě hodiny!

Tahle poučka je ale jen orientační. V opravdu horkých dnech je lepší zvíře sledovat a dbát na to, aby mělo neustále přístup k plné misce. Není to ale jen počasí, co ovlivňuje potřebné množství vody. Jde o aktivitu zvířete a třeba i na to, čím je krmeno. Pokud je váš miláček naučený pouze na suchou (granulovou) stravu, jeho potřeba vody je o něco vyšší. Vliv má také očkování, nebo léky. Dokonce i to, jestli je zvířátko kastrované. V takovém případě se poptejte veterináře.

Jak poznat, že je míca dehydrovaná?

Poznat, kdy je kočka nebo pes dehydrovaný, není pro laika jednoduché. Často dochází k hyperventilaci, tedy zrychlenému dýchání, které je běžnější u psů. Klasickým testem, který může pomoci, je test pružnosti kůže.

Chytněte svou kočku či psa za kůži v kohoutku a povytáhněte ji tak, aby se bezbolestně natáhla. Pokud je její flexibilita snížena a kůže se okamžitě nevrátí na původní místo (a vytvoří jakýsi hrbol), je velmi pravděpodobné, že je organismus zvířete dehydratovaný.

Dalším ukazatelem jsou dásně. Jsou-li vysušené a poodhalují kořeny zubů, problém je na světě. Často jsou při nedostatku vody také vybledlé.

Projevem extrémní dehydratace je pak malátnost, spavost, často i zvracení a nechuť k jídlu. Ovšem pozor, jde také o běžné symptomy úžehu. Ten nastává, když je zvíře dlouhou dobu vystaveno přímému slunci. Pokud na tyto příznaky dojde, vyhledejte neprodleně odbornou pomoc. Ostatně, raději se v horkých dnech přímému slunci úplně vyhněte.

Voda pro všechny!

Rada vyhýbat se ostrému slunci platí i pro studenokrevné mazlíčky a dokonce i ta zvířátka, která jsou na horké počasí ve své domovině zvyklá. I třeba takový pískomil se během horkých dnů schovává ve stínu a vychází až po západu.

U exotických zvířat obecně je více než teplota okolí důležitá vlhkost vzduchu a tak je dobré je chovat v teráriích s individuálně upravenými podmínkami. Dbát je potřeba na to, aby byly tyto podmínky stabilní. Nezapomeňte ale, že pít musejí všichni. Nejen kočky a psi, ale i morčata, myši, brouci a pavouci. Dopřejte jim tedy to, co byste dopřáli sami sobě, odpočinek, trochu stínu a pokud možno plnou misku.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články