Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak vykoupat psa - a nezbláznit se

25. 1. 2020 – 9:43
0
Jak vykoupat psa - a nezbláznit se Psí koupel je někdy drama | zdroj: Pixabay

Někteří psi koupání milují, jiné se vaně vyhýbají obloukem. Jenže řádná lázeň je občas třeba - i kvůli snížení rizika kožních chorob. Jak vykoupat mazlíčka ve vaně a zároveň minimalizovat škody na nervech všech zúčastněných? Máme pro vás pár tipů. 

Ten první se bude týkat vás - správně se oblečte. Tedy raději do věcí, které se nebojíte umazat nebo zacákat, protože tato akce bude prostě mokrá.

Je-li pes dlouhosrstý, řádně ho před vodním zážitkem vykartáčujte. Zmenšíte tak následný nepořádek, jinak by hafani roztrousili chlupy po bytě. 

Hotovo? Jde se na věc! 

Vodě věnujte velkou pozornost. Měla by být vlažná, příliš teplá poškozuje pejskům kůži, zvláště těm krátkosrstým. I studená voda však není vhodná, vašemu psovi by hrozilo prochladnutí. Zatímco se vana napouští, dejte do ní protiskluzovou podložku, která vám ušetří dost práce a zajistí lepší stabilitu psa . Zároveň si připravte dost ručníků - tak, aby se pak po nich stačilo jen natáhnout. 

Teď už přichází na řadu hlavní hrdina celého dramatu. Psa dejte do vany až ve chvíli, kdy je dostatečně napuštěná, tekoucí voda by ho jen zbytečně vylekala. Zároveň ho zabezpečte vodítkem, dají se koupit i taková, která mají přísavku. A nezapomeňte psa poté, co se uvelebí ve vaně, odměnit jeho oblíbeným pamlskem a pokud bude jakž takž klidný, tak ho i vydatně podrbejte. Navodíte tak pocit větší pohody.

Psa pořádně namočte a teprve potom postupně vmasírujte šampon do srsti - nejdříve na hřbetu, pak na končetinách a v závěru i na hlavě, a to s pomocí žínky či ručníku. Někdy je také lepší prostředek předem naředit. Do oblasti kolem uší a očí však běžný šampon nepatří, pozor na to! 

english-springer-spaniel-1123338_1920 Nebuďte nervozní, pes to zavětří a znervózní též. | zdroj: Pixabay

Psa oplachujte sprchou, případně čistou vodou z kbelíku, pokud ho sprcha děsí. Čas si vyhraďte i na sušení. Psi mají tendenci se po koupeli vyválet v největším marastu, na který narazí, tudíž ho udržte nějakou dobu doma a řádně ho vysušte ručníky.

Nejlepší je hafana sušit přímo ve vaně a v úvodu procedury mu dát možnost řádně se otřepat. Zatímco krátkosrstí prosychají rychleji, u dlouhosrstých to nějaký čas zabere - občas se dá použít fén, někteří chlupáči jsou z něj však vystresovaní. Pak nezbývá než psa sušit "tradiční" cestou, navíc v podmínkách, kde je možné nechat ho doschnout. 

Kdy je čas na lázeň? 

Nutno však podotknout, že s "velkým koupáním" se to nemá přehánět. Dlouhosrstí psi bývají náročnější "na údržbu" než krátkosrstí, i tak však platí, že by do vany měli jít nejčastěji jednou za čtvrt roku, mnohdy však stačí i koupel dvakrát ročně.

Jinak hrozí, že srst psa ztratí samočistící schopnost - a podobně jako v případě přílišné špíny by psovi opět hrozily kožní problémy. Pokud se pes pravidelně zamaže například na vycházkách, stačí mu lehce omýt břicho a tlapky, případně další zaneřáděná místa, vlažnou vodou. Psa navíc není potřeba příliš často koupat, pokud je pravidelně kartáčován - i to odstraňuje nečistoty. 

Naprosto nevhodným obdobím pro lázeň je zima.

Někteří odborníci také nedoporučují koupat štěňata mladší šesti měsíců. Pokud však není zbytí, dbejte na to, aby doma bylo dost teplo, štěně neprochladlo a brzy po koupání si odpusťte taky společnou procházku. Kupte též šampon určený přímo pro štěňátka a nenanášejte ho napoprvé příliš - pokud by pejsek měl alergickou reakci, tak ať nedostane velkou šlehu. A v případě koupání malých hafanů obzvlášť nešetřete pamlsky a uznáním.

Jak ochladit psa? 

V letních pařácích je mnohdy třeba i ochladit psa. Jak na to, abyste psíkovi neublížili - zvlášť po hře či vydatné procházce? 

  • Psa pořádně vyčesávejte - zabráníte plstnatění a zapaření srsti 
  • Poslat rozehřátého psa do chladné vody, není dobrý nápad - mohl by i zkolabovat. Nejprve tedy vlažnou vodou či namočeným ručníkem ochlaďte tlapky a pokračujte k oblastem hrudníku, břicha a třísel. Vodu mu dejte i napít, nejlépe vlažnou.  
  • Teprve později, pokud je v blízkosti rybník či potok, ho pomalu pusťte do vody - na vodítku, nechte ho nejdříve namočit se zhruba po břicho. Svaly nemají rády studený šok. Teprve později si může zaplavat. 
  • Psa nechte odpočívat na stinném místě, opět musí mít v dosahu dostatek vody k pití 
  • Nikdy nenechávejte v horkém počasí psa zavřeného v autě, nebo ve stanu. Mohlo by to být to poslední, co mu uděláte - krom pohřbu. 

Jak poznat přehřátého psa? 

  • Zrychleně dýchá 
  • Hodně sliní - kolem tlamy může být i pěna
  • Není ve své kůži - nereaguje na povely, je nervózní 

Jaké jsou rizikové skupiny psů? 

  • Štěňata
  • Staří a nemocní psi 
  • Obézní psi 
  • Březí feny
  • Brachycefalická plemena - mops, boxer buldočci
  • Malí psi
  • Psi, kteří se věnují sportovním aktivitám
Zdroje:  Vlastní , vaschovatel.cz , sportovni-kynologie.cz , rajchovatelu.cz , dogfitness.cz

Nejnovější články