Načítání obsahu, prosím počkejte

Bez čeho se kotě neobejde?

30. 8. 2019 – 19:18
0
Bez čeho se kotě neobejde? Příchod kotěte do domácnosti je velká událost | zdroj: Pixabay

Příchod kotěte do domácnosti je velká událost! Co připravit a neopomenout, aby se nový člen rodiny cítil v nezvyklém prostředí co nejlépe? 

S kotětem je to trochu jako s dítětem - zpočátku neposoudí, co je pro něj bezpečné a co ne, tudíž je důležité odstranit, alespoň na nějakou dobu, největší nebezpečí, které vaše domácnost nabízí.

Máte doma jedovatou květinu? Darujte ji příbuzným. Jste zvyklí mít nože venku na magnetu šikovně u kuchyňské linky? Schovejte je též na nějakou dobu do šuplíku. Stejně tak zkontrolujte škvíry a díry, v kterých by mohla kočka uvíznout a vážně se poranit. 

Nerozvážné, ztřeštěné kotě, které si teprve okukuje terén a hranice zůstane v bezpečí a vy ve větším klidu. 

Zvlášť pokud bydlíte ve vyšším patře, tak kupte do oken sítě. Pád z několika pater může být pro koťátko fatální, ale ani pro dospělou kočku či kocoura to není žádná hitparáda. Naopak, jedná se o zážitek, který si všichni milerádi odpustí. 

Pohlídejte pitný režim 

Co se materiálních potřeb týče, nastudujte si dostatečně dopředu informace o krmivu. Nesnažte se na kotěti ušetřit, posuzujte kvalitní varianty krmení určeného pro mladé kočky a kocourky.

Zeptejte se též původních majitelů, nebo pečovatelů v útulku, co má kotě rádo a co naopak nemusí. Vám to ušetří starost a pro kotě bude přechod do nového prostředí zas o něco více v pohodě. 

Pořiďte několik misek - nejlépe nerezových nebo kameninových. Zatímco jedna bude pro suché krmení, druhá pro maso či kapsičky. Další, určené na vodu, rozestavte různě po bytě, kotěti to pomůže "dodržovat" pitný režim.

Plastové misky nejsou příliš vhodné, kočky je totiž mnohdy převrhnou, může se však stát, že vám dá v průběhu soužití kočka najevo, že chce pít ze sklenice, nebo ještě lépe z půllitru a misky zůstanou jen pro parádu.

Velká volba toalety 

Výběr záchodu je na vašem uvážení. Někteří chovatelé preferují záchody otevřené, které jsou i pro malá koťátka přístupnější, na druhou stranu později hrozí problémy s nepořádkem - kdy kočky stelivo roztrousí mimo "toaletní zónu".

Lépe z toho v tomto ohledu vychází toaleta krytá. Některá koťátka, která si z domova ještě nejsou celou touto procedurou příliš jista, se na krytou "bojí", pomoci jim však může dočasné, nebo úplné odstranění dvířek, případně dočasné sundání vrchní části toalety.

V případě, že koťata už z původního domova ovládají chození na malou i velkou naprosto suverénně, máte vyhráno. 

kitten-1031261_1920 Kotě váš život obohatí - opravdu moc | zdroj: Pixabay

A stelivo? To je na vašem uvážení i ozkoušení. Někteří nedají dopustit na betonitové hrudkující stelivo. Tento typ dobře pohlcuje pachy i tekutiny, na druhou stranu je poměrně prašný a nelze ho spláchnout do běžného záchodu. 

Dřevěné peletky patří k ekologickým druhům steliva, dobře absorbují tekutiny a kočka je neroznáší po bytě, s pohlcením zápachu je to však horší. Zvlášť koťatům, nebo naopak kočičím seniorům někdy vadí, že je peletky tlačí do tlapek. 

Mnoho příznivců získala i silikagelová steliva. Skvěle pohlcují moč i pachy, jsou bezprašná a neulpívají na srsti ani tlapkách. Některé kočky ho však nemají rády, protože po vykonání potřeby stelivo trochu "zasyčí" a je to znepokojuje. Protest pak vypadá třeba tak, že kočka vykoná potřebu ve vaně...

Vystlat toaletu natrhanými novinami, nebo ji vysypat obyčejnou zeminou je naprosto nevhodné! Přinese to více škody než užitku jak samotné kočce, pro níž je vykonání potřeby za těchto podmínek velmi nekomfortní, tak i chovateli, který se o záchod stará. 

Stejně tak nedávejte do toalety igelit, kočkám vadí při hrabání. 

Co se další hygieny týče, určitě nakupte kvalitní kartáč na pročesávání srsti. A připravte si i tamponky na čištění očí - zvlášť pokud kotě trpí na ospalky je opatrné vyčištění okolí očí důležité.

Ať si má s čím hrát 

Pro příchod koťátka nakupte i něco na uvítanou - ano, mluvíme o hračkách. S výběrem vám asi nejlépe poradí původní majitelé, kteří by měli vědět, co kotě baví a co má rádo. Zatímco některé kočky nedají dopustit na házení myšky, jiné se pobaví s hopíky či tunely a další mají konvenční hračky někde a pravidelně si zvolí nejabsurdnější věc, kterou v domácnosti najdou. 

A pelíšek? Toť téma, na kterém se mnozí chovatelé neshodnou. Zatímco někteří mají zkušenost s kočkami, které si do zakoupeného, pěkného pelíšku způsobně lehly, jiní s nabízenou nóbl variantou těžce pohořely. Připravte se na to, že se kočka tedy nakonec rozhodne sama. Některé vezmou na milost konvenční pelech, jiné se uvelebí na gauči, pod postelí...a nebo přímo na posteli svých páníčků. Kočky navíc během života svá oblíbená útočiště můžou měnit. 

Na druhou stranu - pěkná, obyčejná krabice, kterou "náhodou" necháte v kuchyni či v pokoji, se nakonec málokdy setká s odmítnutím... 

profimedia-0335482282 Krabice, to je něco! | zdroj: Profimedia

Nicméně, nejvhodnější stelivo, pítko i oblíbený pokrm a pelech pro malého kočičího parťáka najdete a vyladíte i během postupného sžívání.

To, co však kotě potřebuje už od počátku nejvíce je vaše trpělivost a láska. Dejte mu čas, pokud se stydí či bojí,  zároveň tu však buďte pro něj. Vytvořte základ vztahu, který bude růst, prohlubovat se a sílit. Získáte tak kočičí důvěru - a tím pádem i velkého přítele či přítelkyni. 

 

 

 

 

Zdroje:  Vlastní , vaschovatel.cz , ceska-kocka.cz , ukocouradoma.cz

Nejnovější články