Načítání obsahu, prosím počkejte

Domeček pro křečka: Jaký zvolit?

6. 9. 2019 – 19:51
0
Domeček pro křečka: Jaký zvolit? Křečka nelze odbývat | zdroj: Pixabay

Že je křeček malé zvířátko a moc toho nežádá? Omyl! I malé zvíře má své potřeby. Jak tedy křečkovi zařídit co nejlepší "bejvák"? 

Kam postavit klec? 

Křeček by měl žít v běžné pokojové teplotě, zvykne si i na o něco chladnější prostředí. Každopádně však jeho ubikaci postavte na místo, kde není průvan či přílišná vlhkost, ale zároveň ani příliš horko, aby nedošlo k přehřátí drobného tvora. U topení nebo v místě, kam "pere" slunce se mu vskutku líbit nebude. 

Dost místa na běhání

Co se samotné "hradu" týče, je skvělou volbou klec klec. Dejte však pozor, aby mřížky, po kterých křeček rád šplhá, byly dost blízko u sebe. Křečci jsou šikovní a obratní, protáhnou se ledasčím. Jistě je nechcete co chvíli nahánět po bytě a za skříněmi.

Průměrná velikost klece je 48 x 24 x 24, ovšem čím větší, tím lepší. Křeček je aktivní zvíře a dostatečný výběh rozhodně využije. Dbejte však na to, aby se dovnitř nedostali další zvířecí obyvatelé domácnosti. Pořídíte-li akvárium/terárium dbejte na to, aby v něm měl křeček dost vzduchu a opět dost místa. Pokud koupíte to vybavené tunely, zkontrolujte, zda jsou dostatečně široké. Ať pak křečka nemusíte každou chvíli vysvobozovat. 

A vybavení? Určitě nezapomeňte na domeček. Nejlépe takový, který je vyrobený buď bez dřeva, kokosu, nebo alespoň odolného, silného plastu. Křečci rádi okusují a tenké kousky plastu by jim v břiše nadělaly velkou paseku...

Na broušení zubů svému novému kamarádovi přidejte větvičku tvrdého dřeva. Kolo na běhání ne každý křeček ocení, ale pokud se ho rozhodnete koupit, neberte kolečko s kovovými příčkami. V něm by si křeček mohl vážně ublížit. Je také vhodné kolo potáhnout pevnou látkou, aby křeček příčkami nepropadl. Kolo by též mělo být dobře upevněno.

Co se vůbec nehodí

Pokud zvažujete, čím křečkovi vystlat pelíšek, tak rovnou zapomeňte na kočkolit či zeminu. To se opravdu nehodí, stejně jako piliny, které víří prach a dráždí křečkovi oči a dýchací ústrojí.

Z přijatelných variant jsou naopak k dispozici například kvalitní bezprašné hobliny, kukuřičná či takzvaná ekologická podestýlka. Do klece také nepatří umělá vlákna, lakované předměty, nebo například noviny. A důležité je samozřejmě udržovat prostor v kleci suchý a nelepkavý. 

Miska není žádné terno  

Čímž se dostáváme k servírování nápojů a potravy. Místo misky na vodu kupte napáječku - misku totiž křeček snadno převrhne, případně se v ní vymáchá. Napáječka je komfortnější. I tady však zkontrolujte, její její komponenty neobsahují tenký plast. Potravu pak můžete křečkovi nasypat buď "jen" na některé z míst v kleci, nebo do bytelné, například kameninové, misky. Tu rozhodně nepřevrhne. 

 

 

 

 

Zdroje:  Vlastní , krecek-syrsky.estranky.cz

Nejnovější články