Načítání obsahu, prosím počkejte

Potkan je skvělé zvíře, při výběru však buďte opatrní

25. 8. 2019 – 7:58
0
Potkan je skvělé zvíře, při výběru však buďte opatrní Potkani mají různé zbarvení | zdroj: Pixabay

Potkani jsou inteligentní, sympatická zvířata. Kdo je jednou jako mazlíčky vyzkouší, už na ně zpravidla nedá dopustit. Na co si však dát pozor, než si potkánka či potkaní slečnu přinesete domů? 

Ve dvou se to lépe táhne

Úplně v počátku je třeba říct, že je lepší pořídit si rovnou dvojici potkanů. Jedná se o společenská zvířata. V případě, že nechcete mladé, samozřejmě zvolte dva jedince stejného pohlaví. Zatímco samci mají přítulnější a klidnější povahu, samičky jsou více akční. 

Pokud si však potkaní dvojku nemůžete z jakéhokoliv důvodu, dovolit nevěšte hlavu. Jen se pak snažte věnovat potkanovi opravdu štědrou porci pozornosti.

Jak se chová zdravý potkan? 

Vzít si potkana jen na základě toho, že se vám líbí například jeho zbarvení, se nevyplácí. Je třeba pořádně prozkoumat, jak se zvíře, jehož pořízení zvažujete, chová. 

Nejlepší je vybrat si zvíře přímo u chovatele. Zkontrolujete tak, z jakých podmínek váš budoucí mazlíček pochází a také jak se chová ve svém "přirozeném" prostředí.

 

Zvíře by mělo být zvídavé, interagovat a zajímat se o nabízenou potravu. Mladí potkani jsou totiž zpravidla důvěřiví. Pokud se však potkan krčí v koutě, nebo dokonce utíká, hrozí problémy s ochočením. Potkani se plaše či agresivně chovají jen ve vzácných případech.

Pozor na krvavé slzy

Důležité je i to, jak potkan vypadá - může to signalizovat mnohé o jeho zdraví. Oči potkana by měly být jasné, neslepené a bez porfyrinu - takzvaných červených slz. 

Porfyrin připomíná krev, jedná se však o barvivo, které vylučuje Harderova žláza. Někdy se objevuje i v okolí čumáku.

Produkce porfyrinu se zvyšuje s věkem, více se objevuje u samic. Zároveň má však na jeho nadměrný výskyt vliv i celá řada negativních okolností. Například stres, špatné a špinavé prostředí, v němž zvíře žije, málo jídla či napájení, ale i jiné zdravotní problémy, kterých si člověk nevšimne na první pohled. 

Při vybírání potkana si poslechněte také jeho dech - neměl by chrčet. Pokud se tak děje, trpí zvíře počátečním stádiem respiračního onemocnění. 

Také srst musí být hladká, přiléhavá. Výskyt lysých míst, hnid a drobných ranek je nežádoucí - potkan má v takovém případě většinou parazity. 

Řitní a pohlavní otvor potkana má být čistý, bez zbytku trusu a moči. 

Dbejte na komfortní cestování 

Pokud vše dopadlo perfektně, může se potkan "nalodit" na plavbu do nového domova. Nejlépe mu bude v čisté přepravce s bezprašnou podestýlkou. Na uvítanou mu do ní přidejte i nějakou tu dobrotu - třeba směs, kterou má rád, nebo kousek ovoce. Dbejte také na to, ať zvířátko během putování neprochladne! 

rat-1939517_1920 Někdy je lepší vzít malého potkana do kapsy svetru | zdroj: Pixabay

Už tak stresující přechod do nového prostředí by měl prostě proběhnout co nejpohodověji. 

Za vstřícný přístup vám zbrusu nový člen rodiny bude náramně vděčný. 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:  wikipedia , Vlastní , azurrrinka.estranky.cz , potkanari.cz

Nejnovější články