Načítání obsahu, prosím počkejte

Námluvy zakrslých králíčků

10. 8. 2019 – 11:32
0
Námluvy zakrslých králíčků Jak na námluvy králíčků? | zdroj: Pixabay

Máte doma samičku zakrslého králíka a uvažujete o tom, že ji necháte připustit? Seznamte se se zásadami králičích námluv. Některá pravidla mohou zachraňovat život! 

To platí hned o prvním a nejzásadnějším - samice totiž musí mít ten správný věk. Poprvé se říje u většiny králičích plemen objevuje kolem čtvrtého měsíce věku. Neznamená to však, že samice může být okamžitě připuštěna. 

Tělesná, neboli chovná, dospělost totiž nastupuje později. Vedle samotné schopnosti zabřeznout, totiž musí být samička i schopna zvládnout případné těhotenství a porod. A to není žádná sranda. 

Zakrslá plemena dosahují chovné dospělosti zhruba v šesti měsících, střední v 6-8 měsících, u obřích je to posunuto na 8-10 měsíců věku. Zpravidla se však samice poprvé připouští kolem prvního roku věku. Zároveň by měly mít minimálně 70% hmotnosti typické pro dospělé jedince daného plemene. 

rabbit-4128153_1920 U zakrslých králíčků se s pářením nevyplatí spěchat | zdroj: Pixabay

I tak by však váš mazel měl být posouzeny individuálně - zda je zdravý a fit. Králíci by měli být též naočkovaní, alespoň proti moru a myxomatóze. 

Jak poznat, že je samička v říji? Jedním ze znaků jsou změny na pohlavních orgánech - například zduření a výrazné prokrvení. Samička někdy prochází též změnami nálady. Je nápadně klidná či naopak neklidná až agresivní, staví si hnízdo, případně přijímá méně potravy, než je obvyklé. 

Přichází tedy, pokud chcete mladé, další důležitý krok - hledání potenciálního otce. Vybírejte pečlivě. Prověřte samcův zdravotní stav i to z jakých podmínek pochází. I mezi králíky se šíří pohlavní choroba - syfilis neboli spirochetóza.

Ta bují právě v neprověřených chovech, ztěžuje zabřeznutí a zvyšuje úmrtnost mláďat. Nemoc se projevuje uzlíky a strupy na pohlavních orgánech, pyscích, ale i na nose a očních víčkách.

Nemnožte mezi sebou králíky různých velikostí, samičku by porod mláďat mohl ohrozit na životě. 

Když je ženich (ne)sympatický 

Pokud je "vše v cajku", nastává příprava k samotnému aktu - připuštění. Samička  k "ženichovi" cestuje, není vhodné pouštět samce do jejího teritoria.

Následně přichází chvilky napětí, během nichž dá samička najevo, zda se jí vybraný partner líbí, nebo ne.

Nejdříve se králíci vzájemně očichávají, pokud je samičce samec sympatický, nadzvedne ocas a začne samotný akt, který zabere několik vteřin. V závěru samec lehce zavrčí a svalí se na bok. Návštěvu je dobré zopakovat brzy poté, a to kvůli zvýšení šance na úspěch - zabřeznutí. 

dwarf-bunny-2304450_1920 Samičku vašeho králíka do ničeho netlačte | zdroj: Pixabay

Pokud se samička nechytne, k ničemu ji nenuťte, stejně byste nepochodili. Dopřejte jí čas. Je dobré i přijít znovu, nejlépe následující den. Pro případ, že by se samička rozmyslela. 

Pokud však dá najevo, že s tímto amantem to vskutku nepůjde, je na třeba začít hledat někoho přijatelnějšího... 

Zdroje:  domacikralicek.cz , radaveterinare.cz , http://zverolekarka.com , http://www.vaskralik.estranky.cz

Nejnovější články