Načítání obsahu, prosím počkejte

Na kolik vás přijde karakal? Nejdražší plemena psů a koček

10. 8. 2019 – 11:43
0
Na kolik vás přijde karakal? Nejdražší plemena psů a koček Karakaral | zdroj: Pixabay

Někteří chovatelé se rádi chlubí a nestačí jim vlastnictví obyčejného středoevropského mourka, nebo labradora. Určitá plemena koček a psů jsou považována za luxusní nejen proto, že jsou vzácnější, ale i proto, že stojí menší "majlant". Podívejme se, za jaká zvířata si majitelé pořádně připlatili.

Červená tibetská doga

Tibetský mastiff je jeden z největších psů. A také jedno z nejstarších plemen. Zmínky o něm jsou staré čtyři tisíce let. Na Dálném Východě byl v horském prostředí využíván k hlídání stád a obraně klášterů. Je to dost uzavřená duše a nepustí si k tělu jen tak někoho. I díky tomu je chov tibetské dogy privilegium a vzácnost. Nejcennější je červená variace s cenovkou kolem 20 až 40 tisíc korun.

profimedia-0401603881 Tibetská doga | zdroj: Profimedia

Savanová kočka

V 80. letech vyšlechtěná Savanová kočka je naopak jedno z nejmladších kočičích plemen. Jde o štíhlou, krásnou šelmu, která vznikla křížením kočky domácí a afrického servala. Ačkoliv jde o potomka divokého zvířete, je hravá a překvapivě společenská. Křížení je ale mimořádně obtížné a chovatelé jsou až fanatičtí. Především za koťata první generace, kterým v žilách koluje krev divoké šelmy, jsou schopni dát astronomické částky. Klidně i statisíce korun.

savannah-cat-518134_1920 Savanová kočka je vskutku pozoruhodné zvíře | zdroj: Pixabay

Peterbald

V českém prostředí téměř neznámé bezsrsté plemeno vyšlechtěné v Petrohradu v roce 1994. Kromě unikátního vzhledu připomínajícího kočku sphynx s modrým nádechem orientálních koček je jedinečná i jeho povaha. Je inteligentní a temperamentní, velmi sociální a také upovídané. Zajímavé je, že koťata se rodí ochlupená, ale do dvou let srst úplně ztratí. Cena je asi 15 tisíc, ale může se vyšplhat až ke třiceti. 

profimedia-0236539290 Peterbald na výstavě | zdroj: Profimedia

Čínský chocholatý pes

Veselý a hravý čínský naháč je psík malého vzrůstu, který sice vypadá jako moderní zvířátko do kabelky, ale jde o překvapivě staré plemeno. Jeho původ je, jak napovídá jméno, v Číně devatenáctého století. Evropané ho dřív používali k lovení hlodavců na lodích, se štěňaty pak obchodovali, čímž se rozšířil po celém světě. Chocholatého psíka pořídíte poměrně levně, ale za ty s rodokmenem můžete dát i přes dvacet tisíc.

puppy-1684821_1280 Štěňátko chocholáče | zdroj: Pixabay

Karakal

Abychom se nedrželi jen u vyšlechtěných koček, karakal je ještě exotičtější plemeno a skutečná divoká kočka. Péče o ni je mnohem složitější. Je tvrdohlavá, samotářská a potřebuje větší prostor k životu. Vyžaduje čerstvé maso jako stravu. Jméno karakal je odvozeno z tureckého výrazu karakalal, což je odkaz na specificky do černa zabarvené konečky uší. Karakala si nemůže dovolit každý, cena začíná u 200 tisíc korun.

desert-lynx-2603457_1280 Karakaral | zdroj: Pixabay

Samojed

Samojed kdysi platil za cenného společníka v nehostinných oblastech Sibiře, kde pomáhal s hlídáním obydlí, taháním saní a fungoval i jako lovecký pes. Dnes je chován mimo jiné pro svou překrásnou srst. Je to odvážné plemeno s velkou bojovností, ale i náklonností pro svého páníčka či rodinu. Pokud jde o jeho výchovu, jde o jedno z nejnáročnějších plemen. Je často velmi tvrdohlavý a pokud k člověku necítí respekt, je jeho chování nevyzpytatelné. Jeho štěňata bez papírů stojí zhruba 15 tisíc, za zvíře s průkazem a rodokmenem mají cenu řádově vyšší.

profimedia-0295109970 Samojed | zdroj: Profimedia

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články