Načítání obsahu, prosím počkejte

Nebezpečné jedy: Co pes nesmí nikdy ani ochutnat?

8. 8. 2019 – 14:39
0
Nebezpečné jedy: Co pes nesmí nikdy ani ochutnat? Syrové kosti jsou zpravidla v pohodě, ale na vařené pozor! | zdroj: Profimedia

Jsou potraviny, které by psi nikdy neměli dostat do tlamy. Mohlo by je to totiž stát i život. Na co si dávat pozor, zvlášť pokud máte doma velice nenechavého hafana?

Zapomeňte na čokoládu 

Jedním z největších strašáků pro majitele psů je bezpochyby kakao a čokoláda. Obsahuje totiž metylxantiny - kofein a theobromin - které je pro psy silně toxické. Jejich tělo je vylučuje jednak velice dlouho, druhak tyto látky způsobují poškození ledvin a slinivky.

Pokud si pes dá "pořádně do nosu", může nakonec i zemřít v důsledku srdečního či respiračního selhání. A když je řeč o kofeinu, tak pro psy je samozřejmě tuze nevhodná i káva. 

Avokádo odpraví srdce, hrozny ledviny

Pro nás je sice avokádo moderní potravinou, svému psovi ho však rozhodně neservírujte. Obsahuje totiž persin, který psům ničí srdce a plíce. Jako příznaky otravy jsou popisovány dýchací potíže, nafouknutí břicha a nahromadění tekutiny v hrudníku. 

Obecně vzato není dobré krmit psa ovocem - cukr z něj totiž zvířeti kvasí v žaludku, což způsobuje trávicí potíže. Žádný milující chovatel rozhodně nechce způsobit psovi nadýmání či průjmy. Mezi další vysoce toxické ovoce pak patří i hrozinky a čerstvé hrozny. Mnozí psi po jejich požití utrpí alergickou reakci, která může vyústit i v selhání ledvin. 

Kořeněné do misky nepatří 

Pes není člověk a tudíž by neměl jíst ani lidskou potravu. Například kořeněné a ostré potraviny mohou způsobit trávicí potíže, problémy s játry a ledvinami či záněty análních váčků. 

Cibule a česnek fakt ne

Cibule a česnek psům též neprospívají. Sirné sloučeniny poškozují u psů hemoglobin, který potřebují k přenosu kyslíku. Psi pak trpí dušností, jsou apatičtí a také nafouklí. V některých případech tyto potraviny i zabíjely... 

onion-3706937_1920 Cibule do psího jídelníčku nepatří | zdroj: Pixabay

Sladkosti jsou na draka 

Mňamku tohoto typu si ke kávě dejte raději vy, psovi dopřejte vhodné psí pamlsky. Sladkosti totiž obsahují takzvaný xylitol - cukerný alkohol, který u psů zvyšuje hladinu inzulinu a může poškodit i játra. Příznaky otravy? Třeba ztráta koordinace a křeče. 

Pozor na vařené kosti 

Zatímco syrové kosti jsou, vyjma kuřecích, zpravidla v rámci psího jídelníčku akceptovatelné až žádané, vařené se nehodí. Jsou totiž křehké a snadno se rozlomí. Obzvlášť to platí právě u kuřecích. Následkem pak bývá poškození žaludku a střev. 

Solte jen málo 

Osolené jídlo pejskům chutná. A to je problém. Sůl totiž negativně ovlivňuje psí metabolismus a podobně jako cukr jde na tloušťku. Příliš slané jídlo si psi snadno oblíbí - a nevědí, kdy s obědem přestat... Takže solte velice střídmě a s rozumem. 

Zdroje:  aktualne.cz , veterina-online.info , vse-o-krmivech.cz

Nejnovější články