Načítání obsahu, prosím počkejte

Mazlíci, kteří trhli rekord v dlouhověkosti

11. 8. 2019 – 6:52
0
Mazlíci, kteří trhli rekord v dlouhověkosti Bluey - pes, který se dožil 29 let | zdroj: Wikipedia.org

Každý je rád, když se jeho zvířecí parťák těší dobrému zdraví - a dožije se vysokého věku. Někteří mazlíci však svou rodinu tuze překvapili! Neboť odešli mnohem později, než kdokoliv očekával. 

Rekordmanem mezi dlouho žijícími psy se v první polovině 20. století stal australský honácký pes Bluey. Žil v australském Rochesteru, na svět přišel v roce 1910 a zemřel o 29 a půl roku později. Průměrná délka života psů je přitom 15 let. 

Před několika lety se objevil, opět v Austrálii, další zajímavý případ. Roku 2016 zemřela fenka australského ovčáka Maggie, která žila s majiteli mléčné farmy ve Wooltshorp.

Bylo jí údajně plných 30 let, zápisu do Guinessovy knihy rekordů však posmrtně nedosáhla. Její majitel Brian McLaren totiž během let ztratil dokumenty ohledně jejího původů a data narození. Neexistující dokumenty zřejmě zkazili rekord i dalším dlouhověkým hafanům, ale nic naplat - doklad musí být. 

Za příběhem nejstarší kočky se podíváme do Ameriky. Žila v Austinu, jmenovala se Creme Puff a byla jednou z mnoha koček jistého Jakea Perryho. Narodila se 3. srpna 1967 a zemřela 6. srpna 2005, tudíž těsně po svých 38. narozeninách. 

Kočky se přitom v průměru dožívají "pouhých" 14 až 20 roků. Creme Puff ovšem nebyla jedinou Perryho kočkou, která zemřela ve velice vysokém věku. I kocour Granpa to v roce 1998 zabalil v úctyhodných 34 letech. 

Někteří se domnívají, že na dlouhověkost Perryho koček měla vliv extra strava, kterou svým miláčkům dopřával - krůtí, chřest, vejce, ale třeba i malé lžičky kávy. Perry však tvrdil, že nejlepší životní podporou je obrovská porce lásky a péče, kterou svým společníkům dopřává. 

Nejstarší morčátko? 

Rekord mezi morčaty drží Snowball - zvířátko, které zemřelo v roce 1979 ve věku 15 let. Vzhledem k tomu, že morčata se dožívají zpravidla nejvýše osmi let, dostal i tento mazlíček pěkných pár roků navrch. 

A stejně tak jistá činčila jménem Radar. Žila plných 29 let, tedy o 14 roků víc, než je u činčil obvyklé.

Za nejstarším koněm se ovšem musíme vypravit hlouběji do historie - do 19. století. V roce 1822 ve Velké Británii zemřel kůň nazývaný Old Billy (Starý Billy). Bylo mu 62 let. 

profimedia-0387802985 Old Billy (1760-1822) | zdroj: Profimedia

Statkář Henry Harrison přitom Billyho znal téměř 60 roků. 

Toto výjimečné zvíře si navíc můžete prohlédnout i v současnosti - tedy alespoň částečně. Jeho hlava je totiž vystavena v muzeu v Bedfordu

Zdroje:  The Independent , Wikipedia.org , https://www.derbytelegraph.co.uk

Nejnovější články