Načítání obsahu, prosím počkejte

Domestikace koček: Jak se z divoké šelmy stal náš mazel?

27. 7. 2019 – 8:35
0
Domestikace koček: Jak se z divoké šelmy stal náš mazel? Ilustrační snímek | zdroj: Alina Koupá

Psi a kočky jsou od počátku věků považováni za souputníky člověka. Jde o dva ze tří nejstarších zvířecích druhů, které k přežití využily teplo lidského ohně a péči člověka. Dnes jsou v našem západním světě považovány za typické příklady domácích mazlíčků. Nebylo tomu tak ale vždy.

I přes pokročilé metody ve výzkumu DNA je pro nás velmi obtížné určit, z jakých předků se vlastně domácí kočka vyvinula. Víme, že to byly divoké kočky. Šlo ale o vlastní rod, dnes dokonale domestikovaný, jehož předchůdce už nežije? Nebo je snad kočka domácí potomkem několika rodů divokých koček, jako kočky bažinné, nebo kočky pouštní?

Je běžným mýtem, že byly kočky poprvé domestikovány ve starověkém Egyptě. Nejstarší dochované důkazy o soužití koček a lidí spadají do období 9,5 tisíce let před naším letopočtem a pochází z ostrova Kypr. Díky tomu, že víme, že se předtím na ostrově v tom období kočky vůbec nevykytovaly, musely sem být přivezeny člověkem. Nejspíš za účelem hubení hlodavců.

Přeprava koček a jiných divokých zvířat byla v této době docela běžná. O domestikaci v pravém slova smyslu ještě nešlo. Čičiny se po ostrově pohybovaly volně a s člověkem v jeho příbytcích nežily. Je ale zřejmé, že byly k lidskému rodu přitahovány od pradávna.

Egypt ale byl jistě první místem, kde byly kočky chovány nejen pro své lovecké schopnosti, ale i pro svou krásu a tajemnost. Dalším takovým byla Asie, kde se o nich dokonce mluví v eposech a jiné literatuře. Věděli jste, že známý příběh Kocoura v botách je převyprávěná pohádka ze starověké Indie?

Ke skutečné domestikaci došlo až mnohem později, než by se dalo tušit. Kočky, jak dobře víme, jsou na člověku dodnes závislé méně než třeba psi a ponechávají si jistou samostatnost. Kromě jejich rezervované povahy za to může i to, že byly v domestikaci poněkud líné, jak ukazují nejnovější poznatky. Trvalo jim pět tisíc let, než se jejich DNA začalo měnit v důsledku soužití s člověkem.

Věřte nebo ne, ale domácí kočky jak je známe, se v Evropě začínají vyskytovat až teprve na počátku 18. století. Jejich zbarvení se mění v důsledku křížení a teprve v této době se dostávají do domácností a jsou považovány za mazlíčka, kterého je třeba šlechtit a vystavovat. Kočičí rodina se dodnes rozrůstá o nová plemena, z nichž některé toho mají s tím původním velmi málo společného. Co myslíte, jak divoká je ta vaše?  

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články