Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočičí kokain: Proč kočky tak milují šantu

14. 8. 2019 – 11:13
0
Kočičí kokain: Proč kočky tak milují šantu Šantu některé kočky doslova milují | zdroj: Profimedia

Pokud patříte mezi dlouholeté chovatelé koček, rostlinu jménem šanta vám jistě nemusíme představovat. Víte však, co může za její silný účinek na některé miciny?

Šanta (Nepeta cataria) je zvláštní rostlina. Pochází původně z Evropy a patří mezi ty, které lidé znají nejspíše dlouhá staletí. V tradičním bylinkářství se užívá jako léčivka, dříve měla své místo i v kuchyni jako dochucovadlo. Pro člověka je velmi mírně halucinogenní, proto se její kořen, případně odvar z listů, užíval jako tlumící prostředek. Oproti některým jiným zázrakům přírody ale nejde o žádnou extra divotvornou rostlinu jako konopí či lysohlávky.

To vše platí pro člověka. Účinky šanty na kočky budou mnohem silnější. Číči se v blízkosti šanty chovají, jako by šlo o mimořádně silnou drogu. Ostatně úsloví "kočičí kokain" se rozšířilo celosvětově.

Jakmile se kočka setká s rostlinou šanty, začne se o ni freneticky třít, válet se v ní, kousat listy a nakonec se svalí v rauši, jako kdyby byla v opiovém doupěti. Tento účinek trvá asi pět až deset minut a pak pomine podobně, jako když doznívají účinky uživatelům drog. Kočky upadají do spánku, jsou apatické, dlouhé minuty můžou jen ležet a příst. Na kočky takto působí šanta čerstvá i sušená.

Co je šanta zač

Může za to látka jménem nepetalakton, která je v šantě obsažena. Tato organická sloučenina odvozená z isoprenu působí na kočičí organismus jako silný halucinogen už při velmi malých koncentracích. To je nejspíše dáno tím, že nepetalakton je jednou ze složek kočičích feromonů. Kočky tedy musí setkání s šantou prožívat jako mimořádně intenzivní zážitek, který jim doslova rozechvívá mozek.

Stejně na šantu reagují i některé další kočkovité šelmy, přičemž míra reakce je dána druhem. Zajímavostí je, že zhruba na jednu třetinu kočičí populace šanta prostě nepůsobí - mají vnímání feromonů posunuté mimo vliv nepetalaktonu.

Výzkumem se ukázalo, že tato netečnost je dědičná, pravděpodobně se tedy někdy v minulosti objevila jako mutace a přenáší se evolučně dál. Někteří badatelé se domnívají, že šanta si obsah této účinné látky vyvinula proto, aby kočkovité šelmy ve své srsti roznášely její semena. Jiní ale toto zpochybňují s tím, že může jít docela klidně o pouhou náhodu.

Nazývat ovšem šantu "kočičím kokainem" není tak úplně fér. V jednom zásadním bodu se totiž od kokainu a jiných drog liší: podle všech studií se zdá, že vliv šanty na kočičí metabolismus není žádným způsobem trvalý ani poškozující a že látka není pro kočky návyková. Z tohoto důvodu se sušená šanta běžně prodává a někdy bývá přímo součástí kočičích hraček. 

Čičiny tak dostaly od přírody k dispozici něco, za co by leckterý člověk byl ochotný platit zlatem: látku navozující silné stavy změněného vědomí, která ale zároveň žádným způsobem neničí tělo a není návyková. Smůla! Kočky vzkazují, že šanta kočičí patří už jen kvůli jménu pouze jim.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články