Načítání obsahu, prosím počkejte

Největší mýty o kočičím stravování

2. 9. 2019 – 9:14
0
Největší mýty o kočičím stravování I kolem koček se točí různé stravovací mýty | zdroj: Pixabay

Ke kočičí stravě se vážou různé mýty. Některé jsou i pořádně nebezpečné - mohou kočkám zadělat na velké zdravotní patálie. 

Nalít kočce smetánku... 

To, že kočkám mléko prospívá, je hloupost. Byť někdy samy rády například nehlídanou sklenici s tímto lahodným nápojem "ukradnou". 

Jenže kočky by v obyčejném mléku či "nóbl" smetaně čumák vůbec smočit neměly. Nedokáží totiž kravskou laktózu strávit. Výsledkem jsou průjmy, zbytečné trápení a též nepříjemný odér z kočičích záchodků. 

ČTĚTE TAKÉ: Co nachystat pro kotě?

Kompromisem může být podání speciálních kočičích mlék. Občas snesou i trošku zakysaných výrobků. Nejlepší k pití je pro ně však obyčejná voda. 

Jen hladová kočka slupne myš 

Myslíte, že myši loví jen hladová kočka? Ale kde že! Pro naše kočičí přátele, které se pohybují i mimo dům, jsou hony pořádané na myšky v první řadě velkou zábavou.

A je prokázáno, že spokojeně napucnutí kočky či kocouři jsou do této činnosti ještě zapálenější. 

Psí granule pro kočičí dámu? 

Častým omylem je též tvrzení, že kočky bez problémů zbaští psí granule. Tedy - možná je zbaští, ovšem při dlouhodobém podávání budou strádat. A to hned z několika důvodů: 

  • Psi potřebují ve stravě méně bílkovin, než kočky. Jejich menu tedy kočky neuspokojí
  • Psí granule mají více hořčíku, jeho přemíra však u koček způsobuje urologické potíže.
  • Krmivo pro psa naopak neobsahuje taurin. Ten však kočky potřebují, neumí si ho "vyrobit". Jeho nedostatek pak vede až k oslepnutí. Pokud máte chovnou kočku, tak je dostatečný příjem taurinu velice důležitý i pro správný vývoj plodu. 

Dopřejte tudíž svým kočičím mazlům raději opravdu to, co si jejich organismus žádá.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články