Načítání obsahu, prosím počkejte

Víte, co vaše kočka dělá po setmění?

30. 8. 2019 – 6:22
0
Víte, co vaše kočka dělá po setmění? zdroj: Pixabay

Máte přehled, nebo alespoň tušíte, co dělá vaše kočička, pokud má dovoleno zůstat venku i po večerce?

Spánek ne, ten až přes den

Obecně se málo ví, že ačkoliv jsou kočky nejaktivnější v noci, nejsou to vyloženě noční tvorové. Patří do kategorie takzvaných soumračných zvířat. Tedy takových, jejichž aktivita je nejsilnější těsně po západu a brzy před východem slunce. Odráží se to také v jejich apetitu. I proto vás kvůli snídani budí dávno před tím, než vám konečně začne zvonit budík.

Nikoho asi nepřekvapí, že kočky tráví svůj noční život nezřídka odpočinkem. Nikoliv ovšem spánkem, ale bdělým poleháváním. Venkovní kočky během noci totiž jen málokdy skutečně spí. Spánek si nechávají na den. Fakt, že váš domácí mazlíček chodí na kutě v podobném čase jako vy, je projev sounáležitosti. U koček, co večerku dodržovat nemusí, je polehávání nejčastější činností v době od soumraku do úsvitu.

Kočky loví, i když nejsou hladové

Druhou nejčastější činností je lov. Jak důležitou součást kočičího života po setmění ale lov vlastně tvoří? V roce 2013 se skupina výzkumníků z univerzity v americké Georgii rozhodla popsat chování venkovním koček v dosud nejrozsáhlejší studii. Na pětapadesát micin připevnili speciálně upravené kamery s nízkou hmotností a nočním viděním. V oblasti kolem Atlanty pak natočili přibližně 37 hodin záznamu z každé kamery a tudíž z nočního života každé jednotlivé kočky.

Při jeho analýze se přišlo na několik zajímavých skutečností. Asi jen 40 procent času z každé noci kočka tráví lovem. Kromě malých hlodavců a sem tam i zákusku v podobě ještěrky si během noci až nečekaně často pochutnávají na bezobratlých živočiších, jako jsou pavouci nebo slimáci. Je přitom docela jedno, jestli je kočka dobře živená svými páníčky, nebo je nucena si obživu obstarávat docela sama. Jídelníček se u ponocujících koček moc neměnil.

Zajímavé taky je, že zkušenosti jim obecně příliš nepomáhají l tomu, aby byli schopnějšími lovci. Mladší kočky jsou v nočním lovu úspěšnější, než starší. Mají totiž vyšší šanci chytit svou kořist v kratším čase. Starší kočky jsou naopak vytrvalejší a jsou obecně ochotnější se v oblastech kde loví pohybovat déle. V každém případě byly schopny ulovit průměrně dvě svačiny během jedné noci.

Důležitou součástí nočního života je také boj. Ten souvisí jednak s pářením, ale také s lovem. Kočka si chrání svůj lovný revír. Jsou to velmi teritoriální zvířata a v moderním světě, kde se jejich životní prostor díky pokračující urbanizaci zmenšuje, je překrývání teritorií běžné. O potyčky během noci není nouze. Kolik z 55 koček zúčastněných ve výzkumu se  k ránu vrátilo s roztrženým uchem, nebo pochroumanou packou zdroje neuvádějí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články