Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč na nás kočky mňoukají?

12. 9. 2019 – 15:08
0
Proč na nás kočky mňoukají? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Ačkoliv koťata na svou matku mňoukají, dospělé kočky už to nedělají. Místo toho spolu komunikují čichem, řečí těla, výrazem tlamy, občas na sebe mohou vrčet či vrnět. Proč tedy kočky přesto mňoukají?

Vědci věří, že jde o jazyk, který kočky vyvinuly speciálně pro komunikaci s lidmi. Proč? Jednoduše proto, že to funguje. Naši chlupatí přátelé zřejmě rychle pochopili, že jejich obvyklý způsob komunikace na nás zkrátka nefunguje a přišly proto s něčím, co pochopí i omezené lidské mozky.

Studie kočičího mňau

Nicholas Nicastro z Cornellovy univerzity ve státě New York kočičímu mňoukání zasvětil celou svou disertační studii. Nasbíral stovky nahrávek kočičího mňoukání v různých situacích. Tyto nahrávky poté pustil lidem a chtěl po nich, aby zhodnotili, jak urgentně kočičí volání na nahrávkách zní a co se tím kočky snaží říct. Nepřekvapivě, lidé se zkušenostmi s kočkami zvukům porozuměli lépe.

Majitelé koček byli schopni správně přeložit kolem 40 procent nahrávek. To je pro lidský rod poměrně úspěch. Mějte na paměti, že nám s porozuměním kočičímu mňoukání vždy pomáhá i to, co kočka zrovna dělá, jak se chová a její celková situace, která je nám málokdy úplně neznámá.

Jestli jste si kočičku čerstvě pořídili a máte obavy, že jí neporozumíte, nemějte strach. Zkušenosti se podle všeho nabírají rychle a kočka vám sama dává najevo, když je s něčím nespokojená. Často velmi okatě. Pro klid duše jsme pro vás připravili pomůcku. Toto jsou nejčastější věci, které se vám kočka snaží říct:

  • Chci najíst

Zvuk, který je snadno pochopitelný, ať už proto, že se vám kočka v kuchyni motá pod nohama a vrhá na vás významné pohledy nebo proto, že většinou používá ten stejný zvuk. (Fungovalo to minule, tak to udělám zas, ne?)

  • Věnuj se mi!/Nudím se

Zdá se vám, že mňouká bezdůvodně? Možná se nudí. Zejména bytové kočky může často trápit nedostatek podnětů. Pohrajte si s ní, pomazlete se, ale také jí zkuste zařídit zábavu na dobu, kdy doma nejste. Dejte za okno krmítko pro ptáky, aby na ně mohla číhat. Jen nezapomeňte při odchodu okno zavřít.

  • Ahoj

Velké množství koček své majitele rádo vítá krátkým, veselým mňauknutím. Pokud jste byli pryč déle, než je u vás obvyklé, může svůj pozdrav prodloužit a několikrát opakovat. To aby vám důrazně vytkla, že jí necháváte bezbožně dlouho čekat.

  • Pomoc!

Pokud vaše kočka najednou začne mňoukat víc, než je obvyklé, může být důvod vážnější. Může jít o stres způsobený změnou v jejím okolí. V takovém případě je dobré poskytnout kočce útočiště, bezpečné místo, kde si může odpočinout. Mňoukání ale může indikovat zranění či nemoc. Sledujte ji a při problémech neotálejte s návštěvou veterináře.

  • Stojíš mi na ocase, člověče!

Delší, hlasitější a nazlobenější zvuky jsou často varování, či urgentní výzva. Rozhodně kočku za mňoukání netrestejte, ale ani ho automaticky neignorujte. Touží po vašem porozumění natolik, že vytvořila úplně nový jazyk jen a jen pro vás a překladový slovník k němu vám doslova pokládá k nohám.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články