Načítání obsahu, prosím počkejte

Vaše kočka čeká koťata: Na co si dát pozor?

24. 9. 2019 – 22:18
0
Vaše kočka čeká koťata: Na co si dát pozor? Péče je důležitá | zdroj: Profimedia

Kočky si v období březosti zaslouží obzvlášť citlivou péči. Jak jim zpříjemnit náročné období? A na co si dávat pozor? 

Těhotná kočka může žít svůj "běžný" život, je však několik pravidel, které je třeba respektovat. 

Nechte to na veterináři

To, že vás čeká několikatýdenní dobrodružství, naznačuje změna kočičí povahy, občasné zvracení a kolem třetího týdne i zrůžovělé a zvětšující se kočičí bradavky. Pokud je kočce špatně často, kontaktujte veterináře. 

Veškeré vyšetření koček během těhotenství by mělo být též jen (doslova) v rukou odborníka. Veterinář  někdy už kolem 15. dne, těhotenství potvrdí. Kolem 40. dne pak ultrazvuk odhalí, kolik kočka čeká koťat, byť na to nelze zcela spoléhat - některá mláďata totiž mohou být "schována" a nakonec tak majitele kočky překvapí větší nadílka, než kterou očekávali. 

Co si dopřát do žaludku? 

Kvalitní krmivo by měly dostávat všechny kočky, v těhotenství to však platí dvojnásob.

Mezi prvním a čtvrtým týdnem je dobré krmit kočku tak, jak byla zvyklá - ideálně dvakrát za den v obvyklých krmných dávkách. Kočka během této fáze těhotenství přibírá jen málo, koťata v břiše rychleji rostou až v druhé půli březosti. Ovšem ke konci první půle těhotenství už kočce míchejte běžné granule s těmi přímo určenými pro březí a kojící kočky. 

Od pátého týdne by pak kočka měla dostávat krmení třikrát až čtyřikrát denně.

V této době už by měla baštit jen zmíněné speciální granule, které obsahují dostatek bílkovin, minerálů i vitamínů pro všechny zúčastněné.

Vedle jídla je také zásadní zajistit nastávající mamince neustálý přístup k čerstvé vodě. Od pátého týdne březosti dbejte i na to, ať  má dostatek vápníku. 

Kočky během těhotenství zpravidla přiberou jeden až tři kilogramy, záleží na plemeni. 

Těsně před porodem kočka pozbude chuti k jídlu, apetit se však vrátí zhruba osm až dvanáct hodin poté, co porodí poslední kotě. Připravte tedy kočce misku s granulemi i vodou, aby se posílila a osvěžila ve chvíli, kdy to sama uzná za vhodné. 

Hlavně v klidu 

Stres je průšvih vždycky, v případě těhotných koček však může být obzvlášť velkou zátěží. Nechte tedy "micku" v klidu a nevystavujte jí zbytečně náročným situacím - například cestování, bujarým večírkům v bytě či cizím zvířatům.

Kočičí březost trvá zhruba devět týdnů a po část těhotenství kočka prostě dělá to, na co byla dosud zvyklá a na co má chuť. Jedná se ostatně o aktivity, které jí udržují v kondici - a dobrá kondice pozitivně ovlivní průběh porodu. Nebezpečné je nicméně například příliš divoké skákání a šplhání. 

Zhruba od šestého týdne je kočka opatrnější a pohybuje se pomaleji. Hodně si s ní hrajte, získá tak pravidelnou dávku pohybu i řádnou porci lásky. A té není nikdy dost. Jinak však instruujte další členy rodiny, ať kočku nechají spíše na pokoji. Laik by kočce neměl sahat a mačkat na břicho, případně ji divoce zvedat.

Ke konci těhotenství mají kočky občas potíže s hygienou, zpravidla však bývají velice čistotné až do porodu. Pokud má kočka problémy, pomozte jí s šetrným očištěním zadních partií. 

Připravte poležení 

V sedmém týdnu kočky být zpravidla mírně nervózní a pídí se po místu, kde by mohly slehnout. Nachystejte pro ni prostornou, příjemným materiálem vystlanou bedýnku či krabici. Porodní box by neměl ničím vonět, to by mohlo kočku odradit.

Krabici upravte tak, abyste měli o kočce přehled, ale zároveň jí poskytli příšeří a soukromí. Vstup musí být také dostatečně prostorný. 

Pokud kočka i nóbl bedničku odmítne, nevěšte hlavu. Kontrolujte ji průběžně v místě, které si vybrala. Dejte nicméně pozor, ať se neuchýlí do nebezpečných míst - například pod automobil, pokud se pohybuje venku. 

Před porodem se také domluvte s veterinářem v okolí, zda můžete volat a konzultovat v případě komplikací, nebo nejistoty ohledně průběhu porodu. 

I vy tak budete klidnější. 

 

 

 

 

Zdroje:  Vlastní , krmeni.cz , plusprovas.cz

Nejnovější články