Načítání obsahu, prosím počkejte

Pudlí kočka si vás omotá kolem prstu

10. 9. 2019 – 8:07
0
Pudlí kočka si vás omotá kolem prstu Devon Rex | zdroj: Profimedia

Devon rex je pozoruhodné kočičí plemeno doslova na první pohled. Oplývá zvláštnostmi, díky kterým jeho zástupci získali i několik vtipných přezdívek. 

Historie plemene se začala psát na sklonku 50. let ve Velké Británii. Tehdy se nedaleko Buckfastleigh v Devonu narodil kudrnatý kocourek Kirley. Syn želvovinové kočky a zdivočelého tuláka typu rex byl později připuštěn k též kudrnaté kočce Cornish rex. Jenže ouha, narození potomci kudrnáči jako cornish rex nebyli. 

Kočky se tak vyvíjely po vlastní ose a jako samostatné plemeno bylo Devon rex v Británii uznáno v roce 1967. Do jejich rodokmenu přibyly příspěvky různých plemen - například peršanek. 

Kočky plemene Devon rex vypadají tak zvláštně, že si svým vzhledem "vysloužily" přirovnání ke skřítkům či mimozemšťanům, k jejich zábavné, aktivní povaze se pak váže označení "pudlí kočka". 

Tyto krasavice a krasavci jsou totiž svou povahou v lecčems podobní psům, s nimiž se také velice dobře snesou.

Jsou fixované na svého pána a s gustem ho všude doprovázejí, i přes společenskou náturu se totiž většinou výrazně upnou jen na jednoho člověka v domácnosti. Toho pak mnohdy obšťastňují i tím, že se ochotně nechají nosit třeba na rameni.

Ale pozor, toto plemeno těžce snáší samotu. Kočky z ní bývají tak vystresované, že z toho mohou i onemocnět. Neměli by si je tedy pořizovat lidé, kteří jsou pořád "v tahu" a bývá vhodné mít k nim i další mazlíčky "do party". Devon rex též opravdu není tiché plemeno. 

Devon rex patří k výborným běžcům a akrobatům, milují výšky, ale i nejrůznější skrýše, takže jejich majitelé je mnohdy najdou i v místech, kde by to nečekali. Tato velice inteligentní zvířata se také dobře učí různé triky typické spíše pro psy, ovšem na rozdíl od hafanů je krapet obtížnější je motivovat. 

Ušatá kráska s apetitem 

Co se vzhledu týče, jsou na těchto kočkách obzvlášť nápadné jejich nadměrně velké uši a široko od sebe posazené oči, které Devon rex dodávají "vyjukaný" výraz. I tím si leckoho omotají kolem prstu.

Mají štíhlé, svalnaté tělo, dlouhé nohy - zadní delší než přední - a krátkou, často zkadeřenou srst. Kadeřavé jsou i hmatové chloupky. Kočka plemene Devon rex má hlavu tvaru klínu a krátký nos. 

Devon rex postrádají výraznější vrstvu srsti, někdy mívají na těle i holá místa, která však postupně zarostou. Při vyčesávání zapomeňte na hrubý kartáč, naopak ideální pomůckou je jemný hřeben pro miminka.

Devon rex je také plemeno náchylné k prochladnutí či přehřátí. Běžná pokojová teplota jim nečiní problémy, ale nehodí se pro pobyt venku. Právě kvůli slabému osrstění mají Devon rex zrychlený metabolismus a pořádný apetit. 

Majitelé též musí věnovat značnou pozornost kočičím uší. Kvůli vyšší produkci mazu je zpravidla několikrát do týdne nutné vytřít ušiska ubrouskem.

U tohoto plemene bývají uznávány všechny barvy a kresby, včetně kombinace s bílou. Cena za kotě začíná zhruba na 10 tisících, někteří "výstavní" jedinci však vyjdou na mnohem větší sumu.  

Zdroje:  Vlastní , Wikipedia.org , http://kocicky-kocourci-kotatka.blog.cz , zivocich.com , hellosandy.cz

Nejnovější články