Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak na čistění kočičích uší

9. 12. 2019 – 8:21
0
Jak na čistění kočičích uší Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Uši vaší kočičky pravděpodobně zachytí zvuk otevírané konzervy přes troje zavřené dveře. Aby si tuto magickou schopnost ale udržely co nejdéle, je třeba jim někdy trochu pomoci s čištěním. Kontrola oušek jednou týdně pomůže odhalit případné infekce či jiné problémy včas. Příležitostné pročištění pak funguje jako prevence a vaší kočičce zajistí ouška, kterými bude schopna mapovat každý váš pohyb.

Zdravé ucho má z vnější části jemnou vrstvu srsti bez jakýchkoliv holých míst či výrůstků. Vnitřní část by pak měla být čistá a světle růžová. Najdete-li znaky zarudnutí či opuchnutí, je tyto příznaky vhodné konzultovat s veterinářem.

Na důkladnější prohlídku oušek je se dobré předem připravit. Najděte si místo v tichém pokoji, kde nebudou žádní další mazlíčci ani jiné vzruchy. Kočičku si vezměte do náruče a jemně jí odklopte ouško, abyste mohli nahlédnout dovnitř. Zdravé vnitřní ucho by mělo mít světle růžovou barvu, nemělo by zapáchat a mělo by být téměř bez mazu. Jestliže narazíte na velké množství ušního mazu, opuchnutí či zápach, navštivte s kočičkou zvířecího lékaře.

Čistota je základ

Pro čištění uší potřebujete speciální roztok k tomu určený. Tyto přípravky se dají koupit v lékárnách či u veterináře. Vaše kočičí kamarádka bude proti čištění pravděpodobně protestovat, je proto dobré si předem všechno připravit. Nalijte trochu roztoku na několik čistých ubrousků či kusů gázy. Ucho odklopte a jemně ubrouskem vytřete, dokud není úplně bez mazu. 

Nikdy nezasahuje hluboko do vnitřního ucha a nepoužívejte vatové tyčinky! Ty jsou určeny jen pro lidské uši a těm kočičím by mohly způsobit více škody, než užitku.

Pokud jsou ouška velmi špinavá, je vhodné je po konzultaci s veterinářem i proplachovat. Nakapejte trochu roztoku přímo do uší a důkladně je promasírujte, aby se dostal i na těžko dostupná místa.

Příznaky, na které si dávat pozor:

  • Časté škrábání ucha
  • Citlivost na dotek
  • Klepání hlavou, vyklepávání uší
  • Ztráta rovnováhy nebo dezorientace
  • Zarudnutí či opuchnutí vnějšího ucha
  • Nepříjemný zápach
  • Černé nebo nažloutlé znečištění
  • Ztráta sluchu
  • Krvácení

Pokud vaše kočka trpí jakýmkoli z těchto příznaků, neprodleně vyhledejte pomoc veterináře.

Časté problémy

Ušní roztoči jsou velmi častými parazity. Způsobují ušní svrab, který je mezi zvířaty extrémně nakažlivý. Mezi nejčastější příznaky patří svědění uší a tvorbu hustého mazu kávové barvy.

Problémy často způsobují i bakterie či špína zachycené v ušním kanálku. V případě podezření na infekci se situaci nesnažte řešit bez pomoci profesionála, zanedbání by pro kočičku mohlo být velmi nebezpečné.

Kočičí uši jsou zkrátka orgány výkonnými, ale také velmi zranitelnými. Pokud jim však poskytnete řádnou péči a pravidelné kontroly, budou dlouhá léta sloužit tak, jak mají. Vaše kočičí společnice vám za čisté sluchovody jistě bude vděčná.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články