Načítání obsahu, prosím počkejte

Lupení, na kterém si kočka ráda smlsne

25. 10. 2019 – 13:44
0
Lupení, na kterém si kočka ráda smlsne Jaká zeleň kočce udělá dobře? | zdroj: Pixabay

Kočky jsou požitkářská stvoření. Některé milují maso, jiné nedají dopustit na granule. Zároveň si však rády smlsnou i na něčem zeleném, co ladí jejich nosu a někdy jim i pomůže při trávení. Jakou zeleň bytovým kočkám dopřát bez strachu, že jim uškodí?

Šanta je kočičí hit. Bylině se někdy přezdívá kočičí droga, má pověst rostliny, po které se mnohé kočky mohou utlouct. Jiné však nechává dokonale chladnými. Pokud je to případ i vaší kočičí parťačky či parťáka, nevěšte hlavu! Jsou tu i další možnosti.

Třeba taková levandule! Toto kvítí je tuze módní v zahradách, limonádách i koláčích pro lidi, občas však potěší i vaši kočku. Někdy se ostatně prodávají i kočkolity pro kočky s vůní levandule!

Silnou zelenou bylinkovou trojku pak představuje šalvěj, tymián a máta. Skvěle se hodí do vaření, zároveň však potěší chutě kočičích mazlíčků.

Baštou pro kočky bývá i ožanka kočičí, kterou lze pěstovat v bytě a v létě ji vystrčit na balkon. Kočky si hodně potrpí také na šáchor. Při výběru však buďte opatrní, ne všechny druhy se pro kočky hodí - mezi ty bezpečné se řadí například Cyperus alternifolius.

Nu a k dalším variantám kočičích mlsů patří i obiloviny, nejlépe pšenice, ječmen nebo oves.

Je tu i naprosto jednoduchá alternativa - skočit do zverimexu a koupit substrát se semínky, z nichž během několika dní vyroste takzvané "kočičí" tráva.

Pokud si však chcete vyhrát a kočku hodně potěšit, vypozorujte a otestujte, co jí nejvíce šmakuje - a pak zasaďte do stabilního květináče to nejlepší zelené menu.

Zavděčíte se kočce i jejímu žaludku. Tato bašta ho pomůže "vyčistit" od chlupů, které kočky spořádají při pravidelné hygieně. Pokud jim zeleň chybí a chlupů je příliš, může se v zažívacím ústrojí vytvořit dokonce takzvaný bezoár, ten pak už musí chirurgicky odstranit veterinář...

 

 

 

 

 

 

Zdroje:  denik.cz , Vlastní , prozeny.cz , www.goisovka.cz

Nejnovější články