Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak rozpoznat a léčit ušní svrab

20. 9. 2019 – 15:17
0
Jak rozpoznat a léčit ušní svrab Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Váš pes nebo kočka se škrábe v uchu tak intenzivně, až to vypadá, že si hodlá ukopnout hlavu?

Toto na první pohled vtipné a nepochopitelné chování může mít na svědomí nemilá nákaza parazitem strupovkou ušní, odborně a latinsky Otodectes cynotis. Věřte, že velmi rozšířenou nemoc ušního svrabu je lepší podchytit dřív, nežli později.

Ukrutné svědění, které není nijak ojedinělé

Třebaže v mnoha případech jde o nemoc banální, ušní svrab je jednou z těch nejrozšířenějších chorob a to nejen u koček a psů. Díky vysoké nakažlivosti se šíří populací především volných, venku se pohybujících zvířat. Nejvíce postižení zpravidla bývají obyvatelé útulků a jiných míst, kde se sdružují jejich velké skupiny. Pokud je svrabem nakažena matka, je téměř jisté, že i potomci nebyli ušetřeni.

To, co svrab doprovází není jen nepříjemný pocit svědění, ale také vysoké riziko zánětu, pokud není včas léčen. Více než polovinu všech případů zánětů zevního zvukovodu u psů má na svědomí právě svrab, u koček je příčinou až ve čtyřiceti procentech případů. Léčbu tedy neodkládejte. Naštěstí není nákladná a je i relativně rychlá. Ulehčíte tak mazlíčkovi nejen od nepříjemných pocitů, ale i pozdější náročné léčbě.

Co je to ušní svrab a jak ho poznat? 

Ušní svrab je u koček, psů a například i lišek způsoben jiným druhem parazita, než je ten, který napadá koně, ovce a králíky. V obou případech je ale jeho chování podobné. Žije kolem 3 týdnů a ačkoliv se objevuje především v uších, může přežít kdekoliv jinde na těle a po několik dní dokonce i mimo tělo hostitele.

Nejjistější metodou, jak poznat, zda je váš mazlíček nakažený, je odběr ušního mazu a analýza pod mikroskopem. Ne každá domácnost má takové možnosti. Pokud se váš pes či kočka často drbe za ušima a máte podezření, podívejte se do zvukovodu.

Doporučujeme zvířatům kontrolovat zvukovody pravidelně. Některé kočky a psi se ani při nákaze nedrbou.

Přítomnost strupovky ušní prozradí vysoká produkce ušního mazu, který v záhybech vnějšího ucha rychle usychá a vypadá jako stará kávová sedlina. Ušní maz, který je za normálních okolností důležitý jako ochrana citlivé kůže vnějšího zvukovodu proti infekcím, může infekci zavést hlouběji zvukovodu a poškodit střední ucho.

Léčba je na dosah

Na našem trhu najdete mnoho přípravků určených k léčbě ušního svrabu. Některé druhy ušních kapek se aplikují přímo do ucha, jiné jen pomocí namočené tyčinky, další přípravky se podávají zvířátku na krk. Každý má svá specifika a tak postupujte podle přiloženého návodu.

V každém případě je třeba aplikaci opakovat, aby byla usmrcena i nevylíhlá vajíčka. Před každým podáním léku vnější ucho zvířete vyčistěte navlhčeným hadříkem od usazeného mazu. Pokud je v dosahu nakaženého chudáka zvířat více, zkontrolujte i je.

Díky tomu, že parazit může přežít i mimo hostitele, doporučuje se vyprat mazlíčkovi pelíšek, vysát koberce a vymýt všechny hřebeny a hračky, se kterými přišel do styku. Jistota je v těchto případech lepší.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články