Načítání obsahu, prosím počkejte

Kruté pověry: Černé kočky nosí smůlu a smrt jen sobě

24. 11. 2019 – 9:22
0
Kruté pověry: Černé kočky nosí smůlu a smrt jen sobě Černé kočky prý nosí smůlu | zdroj: Pixabay

Staré pověry o tom, že nosí smůlu, mění černé kočky v nechtěná zvířata, která v útulcích leckdy stráví celý život. Lidé dají raději přednost mourovaté nebo exoticky vypadající kočce. I proto existuje hned několik organizací a projektů, které se snaží pověst černých koček u lidí napravit. 

Americká fotografka Casey Christopherová přišla s novým vysvětlením, proč je adopce černých koček náročnější. Útulky podle ní zvířata většinou fotí kompaktními foťáky nebo rovnou na smartphony a na takových fotkách nedokážou vyniknout tmavé barvy.

Černé kočky prostě nejsou příliš fotogenické. "Navíc je ani není pořádně vidět, když jsou v tmavých klecích," řekla americkému serveru Today.com.

Dvakrát týdně proto dochází do kočičího útulku West Los Angeles Animal Shelter a černé kočky fotí pomocí profesionálního vybavení, včetně externího blesku, aby na černé šelmy bylo dobře vidět.

Projekt Black cats vypadá jako zbytečná akce jedné z kočkofilek, má ale své opodstatnění. Podle studie UC Berkeley mají černé kočky skutečně výrazně nižší šanci najít si nového majitele než jejich jinak zbarvené kolegyně. Zhruba třetina koček, které stráví celý život v útulku, je černých.

Ve Spojených státech je ale snaha najít jim rodinu motivovaná i tím, že místní zákony umožňují uspání i zdravého zvířete. A nejčastěji jsou utracovaná právě černá koťata, která mají menší pravděpodobnost, že se jich někdo ujme.

"Lidé, kteří mají zájem o adopci, po mně často chtějí, abych jim ukázala to nejroztomilejší kotě, které tu máme. A když jim ukážou tmavé, hned říkají: Ale my nechceme černou kočku!" říká Samantha Bellová z losangeleské organizace provozující kočičí útulek.

Podobné je to i v Česku. "Bohunka, Vavřinec, Blackie, Zoubek… Jsou moc hodní, milí a mazliví a byli by vděční za vlastní domov, a přesto je nikdo nechce. Proč? Snad je většina zájemců o kočky stále jednou nohou ve středověku a věří, že černá kočka přináší smůlu," uvádí Pražský spolek ochránců zvířat.

Podle něj mají černé kočky oproti třeba mourovatým jen jednou vadu: "Když se vám ztratí, špatně se hledají, v úkrytech nejsou moc vidět."

I když se všichni shodují na tom, že udat černou kočku je těžké, podle Emily Weissové, viceprezidentky Americké společnosti pro prevenci násilí na zvířatech, z průzkumů organizace vyšlo, že černé kočky jsou ve srovnání s dalšími barevnými variacemi adoptované nejčastěji.

Výzkumy si neprotiřečí, přestože to tak vypadá. Je to dané jen tím, že černých koček skončí v útulcích mnohem víc, než jinak zabarvených. "Černá barva je dominantním genetickým rysem, takže se černé kočky rodí mnohem častěji," vysvětluje Weissová. 

Zdroje:  Nedd.cz

Nejnovější články