Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč kočky tak milují krabice

15. 11. 2019 – 9:11
0
Proč kočky tak milují krabice Kočky krabice milují | zdroj: Pixabay

Mohou mít krásné drahé pelíšky obložené sametem, ale stejně před nimi často dají přednost obyčejné papírové krabici. Co kočky na kartonu tak láká?

Zkoumat chování koček je nevděčná práce, ale někdo ji dělat musí. Veterinářka Claudia Vinke z univerzity v holandském Utrechtu se rozhodla vyzkoušet, jak se přítomnost krabice projeví na adaptaci koček, přijatých do jednoho z místních útulků.

Polovina nových přírůstků svou krabici dostala, druhá ne. Jak se záhy ukázalo, kočky s krabicemi vykazovaly mnohem menší stres než jejich kolegyně bez krabic. V čem spočívá kouzlo kartonu?

Zdánlivě nevábná krabice má z pohledu kočky svou zásadní funkci: je bezpečným místem, kam se ukrýt, kde mít své okolí zcela pod kontrolou. Kočky se vzhledem ke své vrozené asociálnosti obecně neumí tomu, co je trápí, stavět čelem – vždy se raději ukryjí nebo jdou z cesty, jen aby nemusely být s nepříjemným nebo rušivým elementem konfrontovány.

Druhou zásadní výhodou je tepelná izolace. Karton, případně i jiný materiál, do kterého se může kočka vtěsnat, dobře drží teplo. Kočičí zóna tepelného pohodlí se totiž pohybuje podstatně výš, než ji máme nastavenou my lidé a tím pádem i naše domácnosti.

Kočkám vyhovuje teplota mezi 30 až 36 °C, kdy už jejich těla nemusí "přitápět". Takže až vás příště kočka rozčílí totálním nezájmem o draze zakoupený pelech, nemějte jí to za zlé, ani si nemyslete, že se zbláznila: snaží se vám ukázat, že v jednoduchosti je síla. A bezpečí. A teplo!

Zdroje:  Nedd.cz

Nejnovější články