Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočka, která naučila svět se šklebit

20. 9. 2019 – 18:45
0
Kočka, která naučila svět se šklebit Slavný kocour Grumpy Cat | zdroj: Profimedia

Slyšeli jste o nich, nejspíš jste na nějaké narazili na sociálních sítích, možná dokonce některé jejich kanály odebíráte. 

Řeč je o zvířecích hvězdách internetu, které jsou, řekněme, přinejmenším speciální. Mezi nejslavnější z nich patří Grumpy Cat. I přes smutnou skutečnost, že nás tato superstar letos v květnu ve věku pouhých sedmi let opustila, zůstane už navždy zapsaná do našich srdcí i internetových databází.

Ošklivé kotě s mimořádným potenciálem

Strmá cesta ke slávě pro Grumpyho započala roku 2012 ve městě Morristown v Arizoně. Právě v tomto bohem zapomenutém městečku s necelými třemi stovkami obyvatel se ve středu 4. dubna narodilo prapodivně vypadající kotě. Majitelka Tabatha Bundesenová tehdy netušila, že před sebou má pravou, nefalšovanou superstar.

Ačkoliv byl nový kočičí přírůstek do rodiny Bundesenů už od pohledu nepříjemný a zasluhoval výstižné jméno, kotěti bylo dáno jméno Tardar sauce. Nešlo o pojmenování nijak promyšlené. Na jméno přišla malá dcerka majitelky, které barva srsti nové kočičky připomínala tatarskou omáčku a jelikož ještě neuměla pořádně vyslovovat, z anglického "tatar sauce" vznikla prvně jmenovaná zkomolenina. Rodině se přeřeknutí zalíbilo a jméno krémově zabarvené kočce zůstalo.   

Kočičí hvězda, jakou si zasloužíme

Maličké kočce, kterou definoval nejen roztomile zdeformovaný výraz, ale i fakt, že jen velmi málo rostla, civilní jméno nezůstalo na dlouho. Její okamžik přišel už na podzim toho samého roku kdy se narodila. Bylo jí jen šest měsíců.

Věci nabraly rychlý spád z noci na čtyřiadvacátého září, kdy se bratr majitelky Bryan rozhodl na sociální síť Reddit postovat fotografii nepovedené kočky své sestry. Reakce byla řetězová a nezastavitelná.

Během prvních čtyřiadvaceti hodin se snímek dostal na první stránku webu, kde ji okomentovalo přes 25 tisíc uživatelů. Mezitím se fotografie rozšířila na stránku Imgur, kde ji shlédlo během dvou dnů přes milion lidí.

Aby nenadálý zájem Bryan ještě podpořil, nahrál na YouTube ještě ten samý den tři další videa, na kterých si kočička hraje a odpočívá. Nedůvěřiví uživatelé nemohli ani na vteřinu uvěřit, že by fotografie a videa nebyla upravená a že kočka s tak specifickým výrazem skutečně žije na této planetě.

V ten moment ale už nebyla v internetových kuloárech známá jako Tardar sauce. Dodnes není jisté, koho z fanoušků napadlo jméno Grumpy Cat. O prvenství se později rozhořel boj, ale bez výsledku.

Těžko také říct, co si o svých jménech myslela sama kočka. Až do své smrti však údajně slyšela na obě. Přezdívka vznikla na základě jejího věčně zasmušilého výrazu, který se okamžitě stal virálním.

Grumpy se však ve skutečnosti naštvaně nebo mrzutě vůbec netvářila. Její tlamička byla specifická, protože trpěla určitou formou takzvaného kočičího dwarfismu. Její majitelka naopak uvádí, že měla veselou a klidnou povahu a milovala hraní a mazlení.

Kočičí dwarfismus

Jedná se o poměrně běžnou genetickou mutaci postihující zejména čistokrevné kočky. Způsobuje výrazné zkrácení končetin a zploštění obličeje. Kromě Grumpy cat jím trpí i další kočičí hvězda Lil’ Bub, o kterém si povíme v některém dalším díle.

Nepříliš fotogenická superstar

Pozornosti médií bylo tolik, že si majitelka musela rok po zveřejnění videí vzít služební volno, aby zvládla řídit nabitý program své kočky, jejíž sláva nezůstala jen na sociálních sítích.

Grumpy byla častým hostem talkshow a na festivalů, za kterými cestovala po celém světě. Americké zpravodajské servery CNN, CBS, a CNET kočku nazvaly největší hvězdou festivalu South by Southwest, kde zastínila přítomnost Elona Muska nebo spisovatele Neila Gaimana.

Přes 600 fanoušků čekalo hodiny v nekonečné frontě, jen aby získali fotku se svou oblíbenou celebritou a už v roce 2012 ji televize MSNBC nazvala nejvlivnější kočkou roku.

Značka Friskies kočičku obsadila ve svém seriálu Will kitty play with it? (česky Bude si s tím kočička hrát?) a v září 2013 ji jmenovali svou oficiální kočičí mluvčí. Společnost své nové mluvčí platila lety první třídou, hotelový pokoj s manželskou postelí, osobního asistenta a šoféra pro ni i její majitelku.

V témže roce spolu letěly do New Yorku, kde se stali hostem pořadů Good Morning America a Anderson Live. O rok později se objevuje v dokumentárním filmu Lil Bub & Friendz a vzniká její vlastní film Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever (Nejhorší Vánoce mrzuté kočky).

Později jsou o ní napsány dvě knihy, které se stávají v USA bestsellery. Dále je také tématem tří počítačových a mobilových her a v roce 2015 získává cenu People’s Voice award v kategorii sociální média.

Jsou hvězdy, které nehasnou

Bohužel, hektický život superstar vyhasnul na začátku léta tohoto roku, kdy Tardar sauce během čtrnáctého května poklidně zemřela doma v náručí své paničky.

Sedmiletá kočička podlehla komplikacím při zánětu močových cest, ze kterého se léčila. O smrti informovaly kanály BBC, CBS, i noviny The Independent. Deník The Guardian otisknul úmrtní oznámení s velkým titulkem "Některé dny jsou mrzutější, než jiné" (Some days are grumpier than others). Na sociálních sítích rodině Bundesenů toho dne kondolovali tisíce lidí.

Život kočičky Grumpy je jako vystřižený z velkého amerického filmu. Je příhodné, jak je osud této největší kočičí hvězdy doby Internetu spjatý s dobou největšího vzestupu sociálních sítí. Ve velké míře tak její osud sleduje myšlenky, které utvářejí a ještě dlouhou dobu budou utvářet naše životy. Především v tom tkví odkaz na první pohled nevrlé a nebručené, ale vlastně šťastné kočky, který do dnešních dní sleduje více než 8,5 milionů fanoušků.

Autoři: Klára Pivovarová, Jan Hanáček

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články