Načítání obsahu, prosím počkejte

Nejdůležitější kočka v Británii

6. 11. 2019 – 13:31
0
Nejdůležitější kočka v Británii Současná obyvatelka slavné londýnské adresy | zdroj: Profimedia

Kočky ovládly slavnou londýnskou adresu Downing Street 10 a to dokonce už před druhou světovou válkou!

Stalo se zvykem, že britský ministerský předseda si vydržuje kočku jako domácího mazlíčka. Uvádí se, že kočky bychom našly po boku nejvyšších anglických politiků snad už za Tudorovců, v moderní éře ale lze tuto tradici kontinuálně vystopovat k 20. létům 20. století. Tehdy si premiér Ramsay MacDonald přivedl do Downing Street přivedl kocoura Rufa Anglického.

Dobový tisk mu ale přezdíval "Treasury Bill" – Bill z pokladnice či chcete-li pokladní doklad. Z předválečné éry dokonce existují doklady, kterými je oficiálně správcem státního rozpočtu povoleno úřadu premiéra vydržovat v sídle na státní náklady "užitečnou kočku".

profimedia-0468701915 Larry prchající před školáky | zdroj: Profimedia

Kočky z Downing Street vlastně nejsou osobním mazlíčkem premiéra, naopak, patří k sídlu. Až na vzácné výjimky tak obvykle zůstávají na své pozici, zatímco úřad PM se mění. Nejdéle zde sídlil kocour Wilberforce, který v letech 1973-1986 zažil celkem čtyři premiéry, včetně Margaret Thatcher. Současný premiérský kocour zase díky zmatkům kolem Brexitu od roku 2011 stihl premiéry už tři (a asi jich ještě přibude).

Není jasné, kdy se polooficiální titul kočky z Downing Street objevil prvně, dnes se ale uvádí jako Chief Mouser of the Cabinet Office, tedy vrchní myšilov úřadu vlády. A pozor, není to jenom nějaký vtípek – většina koček takto byla nazývána jen tiskem, bez úředního potvrzení, ale kupříkladu současný vrchní myšilov Larry dostal titul v roce 2011 oficiálním rozhodnutím.

profimedia-0466651698 Premiér Boris Johnson se současným velitelem britských lovců myší Larrym | zdroj: Profimedia

Před nástupem Larryho v roce 2011 nebyla od roku 2009 v Downing street žádná kočka (předtím nejdelší neobsazení úřadu v moderních dějinách trvalo jen deset let). O silné pozici koček ale vypovídá to, že ačkoliv premiér Cameron tehdy reagoval v tom smyslu, že třebaže byly poblíž Downing street spatřeny krysy, myšilov zatím pořizován nebude, přesto o pár dní později již seděl Larry v úřadu. Dle slov samotného premiéra získala v sídle na vrch "prokočičí politická frakce".

Ani tomuto úctyhodnému úřadu se nevyhýbají skandály. V roce 2012 David Cameron oznámil, že Larry byl ze své pozice vyhozen ve prospěch mourky Frey kancléře Osborna. Jako vrchní myšilov dostala na starosti čísla popisná 10, 11 i 12.

Ohlas veřejnosti byl nicméně natolik negativní, že došlo k dohodě o rozdělení pravomocí a úřad je tak dnes sdílenou pracovní pozicí Larryho a Frey. Slovy zasvěcených úředníků s ohledem na to, aby nedošlo ke zranění ničích citů.

Jak vidíte, britskou vládu mají kočky opravdu pevně pod palcem. Protože, jak už zaznělo, premiéři přicházejí a odcházejí, zatímco vrchní myšilovové si svou vlivnou pozici dál drží.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články