Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč vás kočka nenechá pořádně vyspat

16. 10. 2019 – 6:16
0
Proč vás kočka nenechá pořádně vyspat Nechá vás vaše kočka dospat? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Situace, kterou zná snad každý, kdo měl někdy to pochybné privilegium, že žil a spal v místnosti s kočkou. 

Probudíte se, zkontrolujete čas a s úlevou zjistíte, že vás čekají ještě dvě hodiny blahodárného spánku. Právě když znovu upadáte do slastného bezvědomí, zjistíte, že s vámi má vaše chlupatá kamarádka jiné plány.

Šelmy soumraků

Navzdory obecnému přesvědčení, kočky nejsou nočními tvory. Jsou to tvorové soumrační, což znamená, že vrchol jejich aktivity přichází těsně před soumrakem a těsně před rozedněním. Má to dobrý důvod, v této denní době totiž dokážou nejlépe využít své výhody vidění v šeru a ulovit si večeři. Pro majitele koček už to však tak výhodná superschopnost není. Proč nás kočky ráno budí? A jak je to odnaučit? To jsou otázky, na které se pokusíme odpovědět.

Nechtěný budíček

Jak už bylo řečeno, kočky jsou před rozedněním přirozeně velmi aktivní. To je ještě posíleno tím, že většinu dne prospí - zejména, pokud zůstávají doma samy. Je pro ně tedy poměrně nepochopitelné, proč se jejich lidští kamarádi (kteří jinak přišli po celém dni z práce) válejí, když by si s nimi mohli hrát. A tak, jakmile poznají povědomé tváře, nahrne se jim do žil po celém dni odpočinku pořádná dávka energie. 

Samotka

Jediným zaručeným způsobem, jak si zajistit celonoční spánek bez vyrušení, je karanténa. Zařízení speciální místnosti, kam budete svého chlupatého otravu na noc zavírat. Ujistěte se však, že má ve své samotce potřebné zázemí, tedy přístup k čisté vodě, toaletu. Pelíšek je pak naprostou nutností, v ideálním případě by tam mělo být pohozeno i pár hraček.

Připravte se, že prvních několik nocí bude kočka pravděpodobně sedět u dveří a zpívat písně svého lidu, aby vám změkčila srdce. Pokud však budete neoblomní, měla by si časem zvyknout.

Nezapomínejte jí však ztracený čas věnovat po návratu domů! Ačkoliv to není vždy patrné, kočky jsou velmi společenští tvorové. Touží po mazlení, po projevech náklonnosti. Často jim však ke štěstí stačí jen pobyt ve stejné místnosti, jako vy. Pokud budete svého mazlíčka na noc zavírat do jiné místnosti a přes den budete mimo domov, bude se cítit osamělý a může trpět depresemi.

Nejistá alternativa

S dnešní situací je ale pochopitelné, že ne všichni jsou takoví šťastlivci, aby měli místnost, kterou mohou vyhradit na kočičí řádění. A jiní se možná jen nechtějí rozloučit s komfortem, který vrnící chlupáč v posteli může přinést. Nebojte se, ještě není všem spánkům konec, budete se ale muset spokojit s méně jistým řešením.

Pokuste se kočce vybít energii. Snažte se svou micinu před spaním utahat, dlouho si s ní hrajte, aby se pořádně unavila. Nejvíce se osvědčilo házení hraček, honění kočky kolem dokola, běhání za provázkem a podobně. Pokud máte k dispozici nějaké kočičí hračky na baterky, které nevyžadují váš zásah, můžete si u toho vybíjení energie paradoxně nějakou vlastní energii ušetřit. 

Po jídle se sladce spí. To ví každý, kdo si po nějakém delším půstu dopřeje pořádného jídla. Večeři kočce podávejte ze zásady až těsně před spaním, jinak jí stihne vytrávit. Čím větší porce jí dopřejete, tím lépe a tím více spánku si užijete. Plné bříško chlupáče doslova vtáhne do teplého pelíšku. Problém nastane až o pár měsíců později, když se kočka začne léčit s obezitou.

Špunty do uší a trpělivost. Pokud všechno ostatní selže, je třeba rezignovat a sáhnout po klasickém řešení. Nezbednou micku nezměníte a tak se budete muset přizpůsobit vy. Pořiďte si špunty do uší a doufejte, že to bude stačit. V každém případě máte mé kondolence.

Ať už se vám kočku vychovat podaří, nebo si spíš ona vychová vás, vždy myslete na to, že se vám vaše chlupatá kamarádka nesnaží dělat naschvály. Jen touží po tom, co je jí nejbližší. Po vaší pozornosti a lásce. Tak k ní buďte shovívaví. Vždyť nikdo z nás není dokonalý.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články