Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočka, nečekaný parťák na túru i do stanu

Kočka, nečekaný parťák na túru i do stanu Yoshi, kočka cestovatelka | zdroj: Profimedia

Kempovací výlet s kočkou? Ano, je to možné! Kromě toho jde o skvělý způsob, jak své kočičí kamarádce dopřát nějaký pohyb a příležitost se s ní sblížit. Nečekejte však, že si číču prostě hodíte přes rameno, sbalíte hrst granulí a vydáte se na cestu. Stejně jako výlety s pejsky, i ty s kočkami mají svá pravidla, která je nezbytné dodržovat a rozhodně vyžadují důkladné plánování.

Není to pro všechny

Než vyrazíte na výlet je nutné se nejprve zamyslet nad tím, jestli na to vaše chlupatá kamarádka má tu správnou povahu. Pokud si vaše kočka totiž kempování neužije, věřte, že zajistí, abyste si ho neužili ani vy. "Je pravda, že to rozhodně není záležitost vhodná pro všechny kočky. Musí být zvyklé na vodítko a dostatečně sebevědomé na zkoumání nového území beze strachu," říká doktorka Kat Millerová, vedoucí výzkumu proti týrání zvířat.

Máte-li však odvážnou, energickou kočku, která se nemůže nabažit procházek v parku a vodítko jí nevadí, směle do toho! Pokud jste ale majitelem samotářské micky, kterou vyděsí jakýkoliv rychlý pohyb, vyrazte raději bez ní. Nikdy s sebou také neberte zvíře, které nebylo řádně odčerveno a naočkováno.

Příprava před cestou

Rozmyslete si, na jaký výlet svou kočičku vzít. Samozřejmě od ní nemůžete očekávat velké výkony a pokud chcete někam dojít, velkou část cesty ji nejspíš budete muset nosit. Dobré je proto mít s sebou větší batoh, na který kočičku posadíte a připevníte k němu vodítko.

Kempy si najděte předem a zavolejte jim abyste si ověřili, že vám vaši kočičí společnici schválí. Důležité je dávat pozor i na počasí. Procházku v dešti si nejspíš neužije ani ta nejdobrodružnější kočka. Pokud je naopak horko, nezapomeňte s sebou mít velké množství vody. Nikdy číče nedovolte pít stojatou vodu z rybníku či louže. Obecně platí, že co byste nepili vy, neměla by pít ani ona. Máte-li Sphinx nebo jinou kočičku, která moc srsti nepobrala, přibalte i opalovací krém.

Čím delší cesta, tím více jídla

Mějte s sebou to stejné jídlo, které kočička jí obvykle a přibalte ho i trochu navíc. Vaše společnice bude na tůře jistě vydávat více energie, než když tráví den doma na gauči, takže by měla dostatečně jíst. Nezapomeňte ani na pamlsky, každý si po zdolání cíle zaslouží odměnu.

Kromě jídla je třeba myslet i na možná nebezpečí, se kterými se na cestě můžete setkat, samozřejmostí by tedy měla být lékárnička. Nezapomeňte ani na přepravku a deku, na které kočička často spává, aby se ve stanu cítila jako doma.

Máte-li strach z nehody ve stanu, můžete s sebou vzít menší kočičí toaletu s trochou steliva. Kočky jsou však obecně velmi čistotné a neměly by mít problém odskočit si až ráno v lese. V tom případě se však chovejte stejně, jakoby to byl pejsek. Cokoliv za sebou nechá, sbalte do sáčku a vyhoďte.

Co když se míca ztratí?

U kočky se nemůžete spolehnout na to, že na povel přiběhne. Doporučujeme ji tedy nikdy nenechávat samotnou - ani když je zavřená ve stanu nebo na vodítku přivázaném ke stromu. Nespouštějte ji z očí. Dobrý nápad je na její popruhy připevnit pár bezpečnostních světýlek, abyste ji snadněji našli, když se zatoulá v noci.

Každé cestující zvíře by také mělo mít mikročip a obojek s identifikační známkou a kontaktem na svého páníčka. Pro jistotu je dobré mít při ruce i aktuální fotografii vašeho mazlíčka, ale přiznejte to - vaše mobily jsou jich už tak dost plné.

Nebojte se brát svou kamarádku na venkovní dobrodružství, kočky jsou od přírody velmi zvídavé bytosti a jakmile si na pobyt venku jednou zvyknou, budou si každý nový výlet užívat stejně, jako vy.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články