Načítání obsahu, prosím počkejte

Mazlíček v autě? Jde to i bez stresu

Mazlíček v autě? Jde to i bez stresu Psy může cesta autem bavit | zdroj: Pixabay

Rádi byste na dovolenou jeli autem, ale bez svého mazlíčka nevydržíte ani minutu? Pro některá zvířata je jízda autem vzrušující a radostná záležitost, pro jiné však nervy rvoucí a děsivý zážitek. S důkladnou přípravou a výcvikem si však cestu užijete všichni. Jak zvládnout cestování s pejsky v klidu? A co takové kočičky?

Pomaloučku, polehoučku...

Plánujete-li se svým pejskem dlouhou dovolenou, je dobré začít po malých krůčcích. Rovnou zapomeňte na to, že byste svého chlupáče nacpali do auta ve kterém nikdy nebyl a zajeli si na víkendový výlet do Paříže. 

První cesty by měly být krátké a vždy zakončené pozitivní zkušeností. Je to poměrně jednoduché. Pokud je cílem vaší cesty vždy jen ordinace veterináře, bude váš mazlíček auto nenávidět. Snažte se, aby si jej pejsek naopak pamatoval jako věc, která mu zajistí zábavné odpoledne v parku či procházku v lese. Než se vydáte na delší cestu, měl by být na auto už naprosto zvyklý, začít byste tedy měli minimálně měsíc před plánovanou dovolenou.

Důležité je pejska zabavit i během samotné jízdy. Pokud je to možné, mluvte na něj nebo pusťte uklidňující hudbu. Dejte mu jeho oblíbenou hračku či ho po cestě nechte okusovat kost. Jestli se mu v autě dělá nevolno (ano, i to je u zvířat možné), poproste veterináře o zvířecí verzi kinedrilu, který zvíře většinou zároveň i uklidní. V žádném případě nepodceňujte bezpečnost! I psi musí být při cestě připoutáni!

Kočku vždy a jen v přepravce

Kočičky jsou na změnu prostředí o trochu citlivější, je tedy důležité začít ještě obezřetněji. Na prvním místě by vždy měla být bezpečnost. Kočku tedy převážejte výhradně v připoutané přepravce. Při řízení musíte dávat pozor na cestu a ne na micinu lezoucí vám pod pedály a škrábající vám holeně. V případě prudkého brzdění by kočce, která se po autě volně prochází, hrozilo vážné nebezpečí.

I přes pobyt v přepravce si vaše kočička cestu může užít. Dobrou investicí pro delší výlety je přepravka či taška s výhledem ven. Kočky jsou zvídavé bytosti a s možností pozorovat ubíhající cestu se nebudou tolik nudit.

Snažte se cestování spojit s příjemnými rituály a vůněmi. Před první jízdou jí dovolte auto důkladně prozkoumat, aby se v něm cítila bezpečně. Ideální je opět spojit auto s pozitivní zkušeností. Můžete z objevování auta udělat zábavnou hru, pokud do něj na různá místa schováte pamlsky. Před cestou sedadla navoňte šantou či kozlíkem a do přepravky jí dejte svůj svetr nebo šátek, vaše vůně ji bude uklidňovat.

Jinak u koček, přirozeně, platí stejná pravidla, jako u psů. Začněte pozvolna a krátkými výlety. Na poprvé nejlépe třeba jen pět minut jízdy, za které číču náležitě odměníte.

Nic nenechat náhodě

Před velkým výletem nezanedbávejte přípravu. Detailně si trasu naplánujte včetně zastávek na venčení či jídlo. Nikdy byste neměli vyjíždět dříve, než dvě hodiny po krmení. Při pauzách se svému zvířátku nezapomeňte věnovat a mazlit.

Pozor na teplotu! Nikdy své zvířecí kamarády nenechávejte samotné v zavřeném autě. Při třicetistupňovém vedru může teplota v autě dosáhnou čtyřicítky za pouhých deset minut. Stačí čtvrt hodiny v takto rozpáleném autě a váš pes či kočka si může odnést doživotní následky.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články