Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí první pomoc: Jak na umělé dýchání a masáž srdce

5. 6. 2020 – 15:12
0
Psí první pomoc: Jak na umělé dýchání a masáž srdce Jak na resuscitaci psa | zdroj: Profimedia

Stejně jako lidé se i psi mohou kdykoli dostat do situace, kde je může zachránit jen rychlé poskytnutí první pomoci. Jenže zatímco resuscitaci lidí zvládne s nápovědou záchranky téměř každý, jak dát umělé dýchání a srdečné masáž psovi, ví jen zlomek chovatelů.

Ve chvíli, kdy pes zkolabuje a nedýchá, se – stejně jako u lidí – počítá každá vteřina. Už po pěti minutách bez vzduchu nastává nevratné poškození mozku. A hledat na mobilu správný postup oživování nás obírá o cenný čas.   

Samozřejmě nejlepší je, když se do situace, že budete muset oživovat svého psího miláčka, vůbec nebudete muset dostat. Pokud však nastane, nezmatkujte a mějte v telefonu uloženo telefonní číslo na zvířecí záchranku. Než přijede pomoc, začněte s umělým dýcháním, případně i srdeční masáží sami.

Pozor, do masáže srdce se pusťte až ve chvíli, kdy skutečně puls (zkontrolujte tepnu na vnitřní straně stehna) neucítíte. Pokud by srdce bilo i jen slabě, mohli byste ho naopak masáží zastavit!

Pokud není potřeba srdeční masáž, můžete se plně soustředit na umělé dýchání. Existuje sice i metoda komprese, při které pouze stlačujete hrudník, nicméně nic se nevyrovná klasickému dýchání z úst do čumáku.

Jak na to?

Potíže s dechem nebo jeho úplná absence nastávají většinou jako důsledek jiného problému. Pes mohl něco vdechnout – tráva, hlína, sliny, krev nebo třeba zvratky – ať už v důsledku autonehody, nebo třeba přílišného hltání. Důkladně se proto přesvědčte o tom, že má průchodné nozdry, vyčistěte mu tlamu a hrdlo, vytáhněte jazyk a položte ho na pravý bok na pevnou podložku.

Vytáhněte jazyk do jeho přirození polohy mezi zuby, zavřete psovi tlamu a rukama ji při vdechu držte zavřenou, aby vzduch neunikal. Přiložte ústa k nozdrám a čtyřikrát do nich vydechněte. Měli byste vyfukovat tak silně, abyste cítili, jak se psovi nadzvedává hrudník. Vydechujte rovnoměrně do obou nosních dírek a intenzitu upravte podle velikosti psa.

Po úvodním čtyřvdechu pokračujte ve vdechování v intervalu zhruba tří vteřin – tedy deset až patnáct vdechů za minutu. Pokud pes začne dýchat sám, nechte ho ležet na boku a mírně mu natáhněte hlavu a nechte vyplazený jazyk. Nepřestávejte naopak, pokud sice začne sám dýchat, ale velmi slabě a povrchově.

Pokud psovi zároveň netluče srdce, je potřeba zahájit srdeční masáž. U velkých psů byste tlak měli směřovat do boku největšího průměru hrudníku, u malých na úroveň lokte. To vše u psa položeného na pravý bok. U malých plemen vám bude stačit jedna ruka, u velkých psů budete k dostatečnému tlaku potřebovat dvě.

Masáž by měla být zhruba ve frekvenci 100 stačení za minutu. Při kombinaci s umělým dýcháním stlačujte 15krát a následně dvakrát vdechněte. Pokračujte, dokud neucítíte obnovený puls nebo nepřijede veterinární pomoc.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články