Načítání obsahu, prosím počkejte

Hoří! Jak zachránit domácí mazlíčky

1. 3. 2020 – 13:20
0
Hoří! Jak zachránit domácí mazlíčky Nezapomeňte v případě požáru zachránit i své zvířecí miláčky | zdroj: Profimedia

Ve chvíli, kdy zazní požární hlásič a skutečně vypukne požár,  je třeba popadnout to nejdůležitější, svou kočku, psíka, nebo papouška a co nejrychleji zmizet. To nejhorší, co se může stát, je, když se vám zvířata někam zatoulají.

Není ale potřeba propadat panice, je ale lepší být na tuto eventualitu připravený. Přece jen nejde o maličkost, rozhoduje se o životě a smrti. Během tak stresuplné situace, jakou je požár, vyděšenému zvířeti jen těžko vysvětlíte, kudy má utéct a jak se má chovat. Jak být tedy připraven na nejhorší?

  • Sledujte chování svého zvířete a ujistěte se, že znáte všechny jeho skrýše nebo pelíšky. Budete tak v případě nutnosti tušit, kam se mohlo schovat.

  • Zabezpečte únikové cesty pro každého mazlíčka. Sledujte, kudy se obvykle dostává ven z domu a dbejte na to, aby tato cesta byla dostupná a nic ji neblokovalo.

  • Mějte vždy připraveny náhubky a vodítka.

  • Myslete i na to, že některým zvířatům (nechceme jmenovat, ale jde hlavně o kočky) může dělat přepravka značné potíže. Není se čemu divit. Pro většinu mazlíčků tahle plastová krabice zpravidla znamená nelibou návštěvu veterináře. Zkuste vztah zvířete k přepravce postupně zlepšovat třeba tím, že z ní uděláte místo krmení.

  • Mějte vždy po ruce kontakt na nejbližší zvířecí pohotovost nebo na osvědčeného veterináře, na kterého se v případě nutnosti můžete obrátit.

  • Vybavte každého svého zvířecího kamaráda obojkem se jménem a vaší adresou a očipujte ho. Šance na jeho nalezení po tom, co z místa neštěstí ve strachu uprchne, se tím výrazně zvýší.

  • Zajistěte svůj domov tak, aby váš chlupatý nešika nikdy nemohl způsobit požár. Dávejte pozor na dráty, krby, sporáky či svíčky. Většina plamínků a světýlek přitahuje naše mazlíky jako pootevřené okno komáry.

  • Samozřejmostí je investice do detektorů kouře. Pokud vám byt nepatří, kontaktujte domovníka a domluvte se na jejich zavedení a pravidelné inspekci.

  • Vybavte svůj dům a především vstupní dveře tabulkami, které informují o tom, že uvnitř bydlí zvířata. V případě požáru během vaší nepřítomnosti tak budou zasahující hasiči vědět, že někde uvnitř se pravděpodobně choulí váš mazlíček.  

Ačkoliv vám tyto tipy nezajistí, že k požáru, nebo nehodě nikdy nedojde, mohou vám pomoci v takovém případě rychleji jednat a dostat jak sebe, tak i svého chlupáče do bezpečí. A o to jde. Abyste se shledali, možná vyčerpaní a vystrašení, ale v jednom kuse.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články