Načítání obsahu, prosím počkejte

Kdy je dobré obrátit se na veterináře?

30. 3. 2020 – 10:12
0
Kdy je dobré obrátit se na veterináře? Co trápí vašeho mazlíka? | zdroj: Profimedia

Vašeho miláčka něco trápí a vy nevíte, zda je to jen chvilková slabost, která sama odezní, nebo něco horšího, co by měl řešit už odborník? Sestavili jsme pro vás menší seznam případů, kdy už je na místě obrátit se na veterináře.

  • Zranění a nehody

Stala se vašemu pejskovi nějaké nehoda, při které se mohl zranit? Evidentně ho něco bolí, pokulhává, má křeče a při pohybu bolestivě kňučí? V takovém případě je třeba se rychle stavit na veterině. Nemusí to být pouze jasně viditelná zranění - jako třeba krvácející tržná rána. Váš pejsek může mít i vnitřní zranění a zlomeniny, kterých si nemusíte všimnout. Chlupáče je dobré nechat prohlédnout například i po ošklivém střetnutí s jiným psem, i kdyby na první pohled vypadal v pořádku. 

  • Zažívací a urologické obtíže

Zažívání pejska se nesmí brát na lehkou váhu a najdeme zde mnoho signálů, které nám jasně ukáží, že je čas zajít za odborníkem. Pokud váš čtyřnohý miláček opakovaně zvrací, má průjem trvající více než tři dny, nebo ho jiným způsobem trápí stolice, je návštěva veteriny zcela na místě. Stejně tak pokud zvíře zničehonic začne extrémně hubnout, nebo je většinu času až nezvykle hladové, případně naopak trpí nechutenstvím a nežere více než dva dny. 

profimedia-0393855125 Bedlivě sledujte, zda vašeho pejska něco netrápí. | zdroj: Profimedia

To stejné platí, pokud váš pes pije a močí výrazně více, než je u něj obvyklé. Alarmující rovněž je, když se pes při močení cítí evidentně nepříjemné a je pro něj vyprazdňování až bolestivé. Také jestli se pes začal náhodně pomočovat doma, i když byl donedávna normálně spořádaný a naučený chodit na záchod venku, není dobré návštěvu odborníka jakkoliv odkládat.

  • Kožní problémy

Začala se pejskovi na kůži objevovat ošklivá vyrážka nebo nehojící se boláky? Případně nezvykle ztrácí srst a přehnaně se drbe jen na určitých místech? Ani takové věci není dobré ignorovat a je třeba vyrazit za zvěrolékařem.

  •  Zápach, krev a dýchací problémy

Vyhledat odbornou pomoc je rovněž dobré, pokud vašemu zvířeti začne hnilobě zapáchat z tlamy, případně když neobvykle nadměrně slintá. Stejně tak pokud z tlamy krvácí a není schopný kousat tvrdou potravu. Špatným znamením je také krvácení z nosu a konečníku. Problémy věští i pokud je pes dýchavičný a trpí kašlem. 

  • Slabost

Špatným znamením je u pejsků také častá slabost, případně dokonce náhlé kolabování. Nežádoucí jsou u zvířete rovněž záchvaty. I v takových případech je dobré se raději rychle obrátit na veterináře a nenechat nic náhodě. 

Myslete vždy na to, že včasnou návštěvou zvěrolékaře můžete předejít horším komplikacím, které pejskovi hrozí.  

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články