Načítání obsahu, prosím počkejte

Pes z útulku: Poradíme vám, na co si dávat pozor

1. 4. 2020 – 9:56
0
Pes z útulku: Poradíme vám, na co si dávat pozor Při vybírání pejska v útulku je potřeba být opravdu zodpovědný | zdroj: Profimedia

Chcete si pořídit pejska a zároveň udělat dobrý skutek? Zajděte do útulku a dejte nový domov jednomu z místních opuštěných chlupáčů. Je ovšem potřeba si dát dobrý pozor a k celé věci přistupovat opravdu zodpovědně. 

Přijmout k sobě pejska, který to nejspíš neměl v životě lehké, je krásné, ale zároveň vážné rozhodnutí. Před návštěvou útulku je určitě doré předem zvážit své vlastní síly a možnosti. Jak velký je můj domov? Mám zahradu? Kolik si můžu za psa měsíčně dovolit utratit? 

Následně je třeba si vyhlédnout dobrý útulek. Bohužel ne všechny bývají hezkým místem s milým personálem. Určitě je dobré si nechat nějaký doporučit od zkušenějších známých, případně si předem zabrouzdat internetem. Třeba na takové stránce PesWeb.cz najdete psy k adopci z útulků po celé republice a už ze způsobu komunikace zde můžete odhadnout přístup zaměstnanců. 

Následně je dobré vybraný útulek navštívit a začít se poohlížet po konkrétním pejskovi. Určitě není dobré vybírat jen podle vzhledu, opravdu je potřeba zodpovědný přístup. Ke svým možnostem jako je bydlení a finance, musíte připočítat i pejskovy možnosti a návyky, o kterých by vás měl po doptání informovat personál. 

Jak je na tom pejsek s hygienou? Vychází s dětmi a s jinými psy? Čeho se děsí? Je zvyklý ležet na gauči, nebo potřebuje velkou zahradu a spoustu pohybu? Jak snáší vodítko? Jaké jídlo mu nedělé dobře? Nebojte se vyptávat na nejrůznější detaily, ač pochopitelně ani zaměstnanci útulku nemohou znát úplně vše z pejskovy minulosti. 

profimedia-0161555050 zdroj: Profimedia

Každopádně čím více si toho o opuštěném chlupáči zjistíte, tím spíše můžete odhadnout, jak vám to spolu bude fungovat. Nehrozí pak tolik situace, že vás pejsek doma nepříjemně překvapí nějakým svým návykem, přes který pro vás nejede vlak. Vrátit psa zpět do útulku je pochopitelně možné, ale pro zvíře velmi stresující a mělo by se tak stát opravdu až v krajním případě. Proto je lepší takové situaci zodpovědně předejít. 

Vyhlédnutého psa si zkuste po domluvě se zaměstnanci útulku vzít například na krátkou procházku po okolí, ta vám může rovněž prozradit mnoho o tom, jak spolu budete vycházet. 

Pokud jste už jistě rozhodnuti, tak je na čase přistoupit k adopci. Některé útulku vám ještě dají například vyplnit dotazníky týkající se především vašich možností se o zvíře postarat, jinde si o tom s vámi pouze dlouze poklábosí. 

Následují už jen nezbytné formality (třeba adopční smlouva) a poplatek za adopci. Spoustu lidí vždy překvapí, že se za zvíře z útulku, které potřebuje nový domov, musí dávat nějaká částka. Peníze jsou ale pro neziskové útulky opravdu potřeba.

Ve skutečnosti se ani nejedná o příliš velkou částku, která zdaleka nepokryje náklady na péči, jež byla zvířeti věnována. Cena za adopci psa se v průměru pohybuje kolem 500,-. Vyšší cena bývá pak většinou u štěňátek. V některých útulcích může být částka i vyšší podle toho, proti čemu všemu byli pejsci v útulku očkování. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články