Načítání obsahu, prosím počkejte

Okusuje vám pes boty? Způsoby, jak ho zastavit

21. 1. 2020 – 20:54
0
Okusuje vám pes boty? Způsoby, jak ho zastavit Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Je kousání věcí u psů projevem destruktivního chování? Odpověď je jednoduchá - záleží na tom, co koušou.

Pokud vám pes rád okusuje vybavení domu, není to jen nežádoucí, je to i nebezpečné. Pejsek může spolknout něco, co mu ucpe střeva, nebo vdechnout něco, čím se zadusí.

Žvýkání psi potřebují - nejen, že je to jejich oblíbená relaxační činnost, je to také způsob, kterým si udržují zuby a dásně v kondici.

Jak se tedy postarat o to, aby vám neničili majetek, aniž byste je připravili o populární kratochvíli?

Výlet do zverimexu

  • Nakupte pejskovi různé druhy hraček, které může okusovat, když se nudí. Pokud najdete něco, co si opravdu zamiluje, bude to ta první věc, na kterou se vrhne. Oblíbenost hračky můžete zvýšit tím, že ji budete používat ke společné hře.

  • Koupit se dají i psí repelenty - spreje s nepříjemnou vůní a chutí, které pejska od žvýkání nevhodných objektů odradí.

Zabezpečte dům

  • Jednou ze základních věcí je upravit prostředí, ve kterém se pes vyskytuje a odstranit z něj všechny předměty, které by pro něj mohly znamenat pokušení. Boty schovejte do botníku a dětské hračky umístěte mimo pejskův dosah. 

  • Eliminujte nebezpečí. Pokud chcete pejska nechat doma osamotě, odstraňte z jeho dosahu cokoliv, co by mu mohlo ublížit.

  • Pokud se pokouší kousat něco nevhodného ve vaší přítomnosti, rychle to utněte a přesměrujte jeho pozornost na hračku.

Dopřejte mu pohyb

Jeden z nejčastějších důvodu psího kousání věcí je zkrátka nuda. Vezměte tedy pejska na dlouhou procházku či na cvičiště, aby vybil všechnu přebytečnou energii. 

Žvýkání a trhání věcí může být také projevem separační úzkosti, což je vážný psychický problém, který by se neměl nechávat bez léčby. Pokud si tedy nevíte rady, zkonzultujte situaci s veterinářem.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články