Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak se starat o psí tlapky, hlavně v zimě

15. 12. 2019 – 19:47
0
Jak se starat o psí tlapky, hlavně v zimě O psí tlapky je potřeba pečovat | zdroj: Pixabay

Polštářky na psích tlapkách nejsou jen extrémně roztomilé, ale hlavně velmi důležité! Chrání kosti a klouby vašeho psíka před tvrdými nárazy při jeho nadšeném poskakování, pomáhají mu lépe držet rovnováhu a zvládat výkyvy počasí. Jsou pod neustálým zatěžkávacím testem, a i u línějších pejsků toho musí zvládnout opravdu hodně. Z toho důvodu je nezbytné pravidelně kontrolovat, zda tlapky nejsou poraněné či popraskané.

Hydratace není jen pro lidi!

Popraskané polštářky na tlapkách jsou sice poměrně častým problémem, při jejich zanedbání však praskliny mohou začít bolestivě krvácet. Pokud má váš pejsek tyto problémy, požádejte veterináře o doporučení vhodného hydratačního krému. Vyhněte se používání lidských krému, které by tlapky příliš zjemnily, což by mohlo vést ke zranění.

Rány je třeba vyčistit

Pro naše psí společníky není nijak neobvyklé, že si v zápalu boje nebo zábavy ani nevšimnou, že šlápli na střep či ostrý kámen a prostě utíkají dál. A my jsme pak tu od toho, abychom jim rány opečovali. Menší ranky obvykle stačí vyčistit antibakteriálním mýdlem a jemně obvázat. Pokud je však rána hluboká, neváhejte s návštěvou veterináře.

Teplotní výkyvy tlapkám nesvědčí

Extrémní počasí je pro citlivé polštářky tlapek zvláště nebezpečné. Už jste někdy chodili bosí po rozpáleném chodníku? Jestli ano, tak asi víte, jak to bolí. Psí ani kočičí tlapky nejsou uzpůsobené pro chůzi po rozpáleném betonu nebo asfaltu.

Při letních procházkách se snažte držet zvířátko na trávě či ve stínu a po návratu domů zkontrolujte, zda nejsou polštářky popálené a nemají puchýře. Případné popáleniny hned zchlaďte a vydezinfikujte. Pokud jsou velké nebo se hojí pomalu, opět se však nevyhnete zvěrolékaři.

V zimě na pejsky čeká ještě více nástrah. Mráz může způsobit bolestivé popraskání tlapek, solné posypy je pak ještě více podráždí. V tomto ročním období svým mazlíčkům nožky po každé procházce umyjte nebo otřete. Před procházkou můžete tlapky namazat vazelínou, která funguje jako bariéra. A jestli letos v zimě plánujete jet na hory i se svým chlupatým kamarádem, zvažte investici do psích zimních bot!

Prevence je lepší, než léčba

Pravidelné kontroly jsou samozřejmostí, to ale není všechno. Pokud máte zahradu, snažte se jí držet bezpečnou. Odstraňte všechny ostré objekty, o které by se neposedné tlapky mohly poranit. Při procházkách venku dávejte pozor, po čem šlapete, zejména pak v extrémně horkých nebo naopak chladných dnech.

Pomoci vám může jednoduchý tip - pokud byste po tom nechodili bosky vy, neměl by ani váš pejsek.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články