Načítání obsahu, prosím počkejte

Kdy a jak ostříhat svého psa?

6. 9. 2019 – 9:42
0
Kdy a jak ostříhat svého psa? Pejskům se díky stříhání uleví | zdroj: Profimedia

Uvažujete, že zkrátíte srst svému miláčkovi, ale bojíte se, abyste sobě i jemu nezpůsobili doživotní újmu? Stříhání psů v podání amatérů může působit jako týrání. Jak stříhat a čemu se vyvarovat, aby tomu tak nebylo?

Nedělejte z bernardýna naháče

Kdy vůbec uvažovat o tom, že je vhodné psa zbavit části srsti? V letních vedrech má stříhání smysl, jestliže pes ve vysokých teplotách trpí a jde o plemeno, které z vysokých teplot nemá radost. Než vezmete do ruky nůžky, je lepší si o svém psovi zjistit několik informací.

Některým plemenům psů, ačkoliv pocházejí z chladnějších oblastí, totiž stříhání srsti vůbec neprospívá. Třebaže to zní paradoxně, srst i v horkém počasí pomáhá organismu s termoregulací a jejím zbavením byste psovi mohli spíš ublížit. Spousta plemen s hustou srstí navíc své ochlupení shazuje a během roku zimní srst vymění za letní.

Také vůbec neuvažujte o tom, že svého miláčka zbavíte srsti úplně. Většině psům holá pokožka nevyhovuje a ostříháním dohola narušíte přirozenou ochranu, kterou srst poskytuje. Psovi by pak hrozily kožní problémy. Pokud tedy sledujete nějaký umělecký záměr a svého psa chcete takříkajíc načančat, nechte to na odborníkovi.

Nůžky raději nechte ležet 

Před každým stříháním je třeba pejska pořádně umýt. Nejprve se srst musí zbavit všech nečistot, žmolků a přirozeného kožního mazu, který chlupy lepí k sobě. Stříhání pak bude mnohem zdravější a pro všechny snazší. Nepoužívejte mýdlo, ani šampon určený lidem. Psí pokožka je odlišná od té naší a chlupy nejsou vlasy.

Po umytí je třeba nechat srst pořádně uschnout. Některým psům nevadí horký vzduch fénu a jde o ideální chvíli srst pročesat kartáčem.

Pak k samotnému stříhání - základním pravidlem je nepoužívat nůžky, pokud to není vyloženě nezbytné. Jsou nebezpečné jak pro vás, tak pro zvíře. Volte raději speciální strojky pro psy.

Takové strojky nejsou drahé, lze také vybrat správnou velikost hlavice a nástavce podle vašeho psa. Pokud jde o plemeno s hrubší a hustou srstí, použijte strojek s širokým nástavcem a naopak. Lidské strojky mají často nechráněnou hlavici s břity, které mohou psa zranit a navíc si mnohdy nedovedou poradit s chuchvalci.

Strojkem pak stříhejte vždy ve směru růstu chlupů a nikdy naopak. Začněte pod krkem a pokračujte směrem k ocasu. Na šířku berte menší plochy, pracujte dlouhými tahy. Tím rozvolníte poslední slepené chlupy a psíka nebudete tahat. Ostříhejte záda a jednu stranu, pak druhou. Pro stříhání choulostivých míst a hlavy je lepší sundat strojku násadu, než sahat po nůžkách. Jen si dejte pozor, aby břity nebyly příliš horké. Je docela běžné, že se o ně pes popálí. Tak nikam nespěchejte.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články