Načítání obsahu, prosím počkejte

Čipování: Jak na to a proč tím zvířata trápit?

14. 8. 2019 – 16:49
0
Čipování: Jak na to a proč tím zvířata trápit? Kontrola čipu. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kočky a psi se rádi pokouší o samostatné procházky, bohužel se tak občas zatoulají.  V neznámém prostředí bývá jedinou možností jejich návratu odchyt a následné vrácení k páníčkovi. Pokud mají ale pod kůží zavedený praktický mikročip, stačí jen čtečka a hned je jasné, komu se mazlíček zaběhl. 

Čipování je moderní řešení identifikace zvířat, kterého se nemusíte obávat a od 1. ledna 2020 bude v případě psů dokonce povinné!

Je úplně jedno, jestli doma chováte psíka menších tvarů, nebo velkého ohaře, kočku, koně, či vzácného plaza. Čipují se i exotičtí opeřenci. Výhody jsou pro všechny stejné.

Moderní identifikační čip je asi centimetr dlouhé a jen přes milimetr široké elektronické zařízení, fungující na podobném principu jako čip ve vaší platební kartě. Jde jen o nosič informace, nevyžaduje tedy žádný zdroj energie. Tvarem připomíná zrnko rýže a obsahuje až patnáctimístné identifikační číslo.

Mikročip je u koček a psů vpraven pod kůži na levé straně krku pomocí duté jehly jako u klasického očkování. Jen je jehla o něco širší, aby jí mohla projít kapsle, ve které je čip bezpečně uložen. Kapsle je dnes již standardně z bioskla, tedy organicky nezávadné a časem se nevstřebávající látky, kterou organismus zvířete nepovažuje za cizorodou.

  profimedia-0460144333 Aplikace čipu | zdroj: Profimedia

Celý proces může i s pamlskem a podáním packy trvat jen malou chvilku a zařízení je okamžitě po zavedení připraveno k použití. Každé zvířátko může mít zaveden jen jeden čip a jejich životnost kolísá mezi 20-25 lety. Ceny těch kvalitních začínají na 500 Kč. 

Nezapomeňte se hrdě přihlásit

Důležité je hned po implantaci zvíře zaregistrovat do databáze, jinak je celá operace vlastně úplně k ničemu. Při zaběhnutí nebudou mít nálezci žádnou informaci, odkud zvíře pochází. Chcete-li mít absolutní jistotu, zaevidujte číslo, které má váš miláček pod kůží jak do Centrální evidence zvířat a věcí, tak i do Národního registru majitelů zvířat.

Poplatky za evidenci se pohybují kolem dvou set korun, ale v případě, že je váš mazlíček neposeda, budete mít klidný spánek. Při koupi některých čipů už za registraci neplatíte, poplatek je občas zahrnutý v ceně zařízení.

Kdy nechat čip zavést?

Pokud jde o to, kdy nechat svého mazlíčka očipovat, záleží spíš na vás. Věk zvířete nerozhoduje a tak jde spíš o to, kdy je vhodná příležitost. Většina majitelů psů a koček počká do první návštěvy zvěrolékaře, popřípadě do okamžiku kastrace, kdy je zvíře v narkóze. Operace je pak méně stresující. U exotičtějších zvířat je lepší se poradit s odborníkem, většinou je vhodnou dobou dosažení dospělosti zvířete.

Nutností je pak zvířátko očipovat, pokud s ním cestujete za hranice. V takovém případě je lepší zavedení neodkládat, stejně jako vakcinaci proti vzteklině a infekčním nemocem. Důkaz o čipu a vakcinaci po vás nejspíš budou chtít už na letišti.

A nyní pozor! Nová legislativa ČR zavádí od 1. ledna 2020 povinnost zavedení identifikačních prvků u psů. Může jít o mikročip, nebo tetování. Jde o opatření proti nepříjemné praxi nelegálních množíren psů na našem území. Zatím to platí jen o psy, milovníci koček a vlastníci jiných druhů zvířat si budou muset ještě počkat.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články