Načítání obsahu, prosím počkejte

K čemu jsou psům oblečky?

12. 8. 2019 – 6:54
0
K čemu jsou psům oblečky? Oblečení má u psů svoje místo. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Zatímco někteří psi se bez oblečení obejdou jen stěží, jiní po něm ani neštěknou. Smysl má však poměrně často. A nejdůležitější na výběru není, jakou pes či fenka udělají parádu. Jde hlavně o funkčnost a zdraví!

Při rozhodování, zda koupit či nekoupit psovi něco na sebe, hraje roli celá řada faktorů. Plemena psů se srstí s podsadou, často vyšlechtění po pobyt v chladu, jakými jsou například bernardýni, newfoundlandští psi, němečtí ovčáci či sibiřští husky, oblečení v naprosté většině případů potřebovat nebudou.

Naopak by jim spíš uškodilo, neboť by mohlo dojít k narušení termoregulačních vlastností psího těla. V extrémních teplotních podmínkách však zkušení chovatelé i tyto odolné hafany na krátký čas oblékají.

Zároveň je třeba nepodlehnout mýtu, že velcí psi obecně oblek nepotřebují. Není to pravda. Ne všechna velká plemena disponují dostatečně kvalitní srstí, navíc psi mohou být různě citliví na chlad i prudké změny teplot – například při přechodu z vytopeného bytu do chladného, venkovního prostředí.

Oblek ocení i psi, kteří podávají náročné sportovní výkony ve studeném počasí, včetně plemen loveckých. Je dobré, pokud zahřáté svalstvo postupně chladne v teple. A ochrana se šikne i když prší jak z konve. V té chvíli sáhněte po kvalitních variantách pláštěnky.

Když pes není fit

Pak je tu další velká skupina, které oblečení prospěje – psi s horší kondicí.

Oblečky jsou mnohdy nepostradatelné třeba pro psy v rekonvalescenci. Po operaci páteře je třeba udržovat záda v teple, stejně tak vyžadují větší péči psi trpící zánětem močového měchýře, nebo ti kteří mají vleklé problémy s klouby a potřebují mít tyto části těla ochráněny.

V případě nemocných psů je nejlepší konzultovat vhodný "kostým" přímo s veterinářem, zvlášť pokud pes není strojení uvyklý.

Obléknout, když mrzne

Odhlédneme-li od psů ve specifických situacích, ať už pohybových či zdravotních, je oblek do mrazu prakticky nutností pro psy se srstí bez podsady, například hladkosrstá plemena. A samozřejmě pak pro zástupce "nahatých" plemen.

U prvně zmíněných je však dobré psa obléci, až když teplota klesne pod nulu, případně fouká nepříjemný, chladný vítr. Pes, kterému je horko se zbytečně trápí, stejně jako pes, který mrzne.

dog-1144641_1920 Pohoda zvířete je důležitá | zdroj: Pixabay

Pokud se svého psa nakonec, z jakéhokoliv důvodu, rozhodnete obléknout, pro všechny případy platí následující:

  • Oblek by měl svému nositeli skvěle sedět. To, aby ho někde dřel či škrtil, je nepřípustné.
  • Pozor na praní! Aviváž může psům způsobit kožní problémy, radši ji do várky prádla s psím outfitem nedávejte vůbec. Též se doporučuje vypraný obleček ještě několikrát preventivně propláchnout.
  • Pokud máte psa-alergika, poraďte se s odborníkem, jaké materiály jsou pro vašeho mazlíčka vhodné.

A na závěr – hodně štěstí a trpělivosti při oblékání hafanů. Zatímco někteří pohodáři si v pláštěnkách a overalech libují, pro jiné je tato aktivita za trest. Bez ohledu na dobro, které jim tento výdobytek přinese.

Zdroje:  www.samohyl-exclusive.cz , behejsepsem.cz , fyziopes.cz

Nejnovější články