Načítání obsahu, prosím počkejte

Zákeřná bolest, která může potrápit vašeho psa

5. 11. 2019 – 13:54
0
Zákeřná bolest, která může potrápit vašeho psa To, že vašeho pejska bolí klouby, není snadné poznat. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Klouby našich psích přátel jsou v neustálé zátěži. Není to jen tak, zvládnout to nekonečné hraní, běhání a poskakování. Není tedy divu, že stejně jako lidské klouby mohou podléhat opotřebení a je nezbytné o ně správně pečovat.

Čím je pes starší, tím se pravděpodobnost potíží zvyšuje, problémy však mohou mít i štěňata. Velmi také záleží na plemeni. Dnes si řekneme, které psí rasy jsou k těmto potížím náchylnější a jak je řešit. 

Jak problémy s klouby odhalit?

Lidé se často mylně domnívají, že když pejsek nekulhá, žádnou bolestí netrpí. Opak je ale pravdou. Psi mají často velmi klidnou povahu a bolest nedávají příliš najevo. O to důležitější je, aby si páníček všímal i drobných náznaků a změn v chování svého mazlíčka.

Příznakem může být ledacos. Jednoho dne třeba svému chlupáči hodíte jeho oblíbený míček a on, místo toho, aby se za ním vyřítil jako střela, zůstane sedět vedle vás a smutně na vás upíra ty svoje psí oči. Může najednou chodit pomaleji, obtížně se zvedat, mohou mu opuchat klouby. Pejsci si své bolístky také často lížou.

Co s tím?

Pokud máte pocit, že má váš pejsek podobné problémy, je nezbytné vyhledat veterinární pomoc a nechat jej řádně vyšetřit a diagnostikovat. Bolest kloubů totiž může být způsobená celou řadou nemocí.

Dělit je můžeme do dvou hlavních kategorií; Vývojová onemocnění a degenerativní onemocnění. Ta vývojová jsou vrozené vady způsobené nesprávným vývojem kloubů, či genetickou predispozicí. Do degenerativních onemocnění zase spadá přehnané namáhání kloubů a jejich řídnutí způsobené vysokým věkem. 

Dobrou zprávou je, že při správné léčbě nemusí žádný pejsek zbytečně trpět.

Důležitá je prevence!

Jako u všech onemocnění, je důležité na ně myslet dříve, než propuknou a předvídat.

  • Kupujte jen kvalitní, vyvážené krmivo, ideálně s velkým obsahem vitamínů a minerálů. Nepřehánějte to však s tukem, obezita patří k nejčastějším důvodům výskytu kloubních potíží.

  • Čím je pes těžší, tím více se klouby obecně namáhají a tím bolestivější může průběh onemocnění být. Pokud si nejste jistí, kolik by měl váš chlupáč vážit, zkonzultujte jeho problémy s veterinářem, který vám rovnou poradí, jak jej případného přebytečného tuku zbavit.

  • Stejně důležité jsou i pravidelní veterinární prohlídky, na kterých se můžou problémy včas odhalit a potlačit. I když je vaše zvířátko zdravé, měli byste docházet na preventivní prohlídky minimálně dvakrát do roka.

  • Jestliže prevence selže a váš pejsek začne mít problémy, hlavně se je nesnažte vyřešit vše bez pomoci. Bolesti se obvykle řeší protizánětlivými léky či různými doplňky s kolagenem. Nikdy však psům nepodávejte lidskou medicínu, protože jim více ublížíte, než skutečně pomůžete. Nezapomeňte, že veškerá léčba by měla být konzultována s vaším zvířecím doktorem.
Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články