Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak psovi vyčistit zuby rychle a bezbolestně

14. 12. 2019 – 8:33
0
Jak psovi vyčistit zuby rychle a bezbolestně Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pravidelné čištění zubů, zdravá strava a dostatek žvýkacích hraček. Svatá trojice v psí zubní hygieně. Zní to docela jednoduše, že? Jak to ale bývá zvykem, opak je pravdou. Ne každý pejsek si čištění nechá líbit a bakterie se tak mohou snadno přemnožit.

Navrstvený plak často vede ke vzniku zubního kamene, který pak kromě zápachu z úst může způsobovat i záněty, či dokonce vypadávání zubů. 

Výběr zbraní

Než se vrhnete do čištění, udělejte si výlet do zverimexu pro správné náčiní. Nikdy nepoužívejte lidskou zubní pastu. Nejen, že by pejskovi čištění ještě více znepříjemnila, taky by mu mohla podráždit žaludek. A na místo lidského zubního kartáčku pořiďte ten určený pro zvířata. Takové kartáčky jsou menší a mají jemnější štětiny, aby citlivé psí dásně neporanily. Jako alternativu můžete pro čištění použít prst obalený gázou.

A jdeme do akce!

Prvním krokem je zajistit, aby si váš mazlíček vůbec zvykl na to, že mu saháte do tlamy. Začněte tedy tím, že mu budete jemnými kruhovými pohyby masírovat rty a dásně po dobu jedné minuty. Tento proces opakujte dvakrát do týdne minimálně měsíc nebo dokud si má to pejsek úplně nezvykne.

Dalším krokem je zubní pasta. Bohužel je zatím nevyrábějí s příchutí buřtů, takže si váš nejlepší přítel musí zvyknout i na ni. Jak již bylo zmíněno, používejte výhradně pastu určenou pro zvířata.

Teď už se můžete vytasit se zubním kartáčkem. Zuby čistěte kruhovými pohyby po vnější straně zubů. U hodnějších pejsků se vám možná podaří vyčistit i tu vnitřní, pokud ale ne, nezoufejte. V této části je plaku většinou méně.

Pozor na nemoci

Jednou týdně je dobré zuby prozkoumat pečlivěji a prohlédnout si i dásně a jazyk. Dásně by měly být, stejně jako u lidí, růžové, nikoliv červené nebo naopak příliš bílé a neměly by být opuchlé. Zuby by měly být čisté, bez nahnědlého zubního kamene.

Psí dentální hygiena ale není tak obtížná, jak se může zdát. Jestli si nevíte rady, poraďte se s veterinářem, který vám může správné čištění zubů ukázat. Jako obvykle je i v tomto případě nejdůležitější prevence. Pravidelné kontroly a čištění chrupu vašemu pejskovi možná sice nezajistí americký úsměv, rozhodně mu ale poskytnou zdravé zuby, které bude moci používat po dlouhá léta.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články